Wednesday, December 17, 2008

Kenangan di Raya Aidiladha 2008

Hmm dah beberapa hari tak update blog. Actually banyak cerita yang diceritakan tp memandangkan busy jerk and kadang2 takder mood dats y malas nk menaip nihh....Oklah mula kita bercerita masa hari raya haji lepas, aku follow MIL balik kampung ke Segamat, maklmlah hubby takder kan, kenalahberaya sendirian dengan FIL and MIL jerk, so aku apply cuti until Tuesday jerk, Wednesday dah keje....So, during hari raya tu, nothing special to do, coz ujan jerk so tk pegi mana pun, FIL n MIL jek pegi surau coz diorang wat korban sket.....malam raya tu tolong mak jerk, masak and wat apa yang patut coz, mak nk masak Laksa Johor, Rendang Ayam, Kuah Kacang dan Lodeh kiranya sampai jam 11 mlm gaks lar, tp sbrnya tk siap2 lagi memasak, biras aku yg kt Melaka tu pun tk nampak bayang lagi..nak taknak akibat kepenatan dan dah hampir longlai, jam 11 lebih tu aku bawa anak2 masuk tidor....dulu kesian diorang pun dah memberontak nk ditidurkan....Esoknya early morning dah bangun dan siap memandikan sunat Aidiladha buat kedua2 my children dan memakaikan dengan baju raya...Ala tak buat or tempah bj baru pun, tak berkesempatan, just pakai yg lepas jek, aku pun tk siap beria2..hmm lagipun bukan apa, nak kena dok cerok dapur gakss....Hujan renyai2 MIL n FIL ke surau untuk korban, jadi aku tinggal kt umah jerk with anak n biras serta brother in law..

Dalam jam 2.30 macam tu, MIL n FIL pun balik, bwakan daging n tulang2 yg dikorbankan. Apalagi, aku n MIL mengerjakan tulang2 tu dan di masak sup tulang...wahhhh sedaps gaks lar, lama tk makan sup tulang kan, lebih2 lagi tulang rusuk tu, tp tk dapat nk rasai tulang2 rusuk...maklumlah ramai, so makan jerk lah apa yg dowang tinggalkannnn.....


Esoknya early morning biras aku dah balik ke Melaka, coz katanya laki dia k eje, oklah fine, aku pun petang tu dah nak gerak, aku balik with brother in law dulu, coz keje kan, esoknya MIL baru balik ke Klang nihh...Dalam kesebokan menyiapkan barang2 n beg nak bawa balik, Hani pun mundar mandir, si Hakim ketidoran kt bilik belakang, so nak bawa Hakim dulu balik , jadi peneman aku kt rumah sementara mak nak balik ke Klang ni, aku bawakanlah baju n seluar untuk menukarkan bj yg dipakai Hakim.Hmmm rupa2nya, si Hani telah 'berbedakkan' abangnya macam 'tepung gomak' habis seluruh muka, leher dan telinga (sorry pic tk sempat ambil)..kitaorang semuanya ketawa satu rumahhh....Hani just relax jerk with what she did. Kiranya, bedak botol kecik tu, ringan lar separuh gak dr bedak tu...rasanya..Hmm hani2 itulah...sekarang giliran Hakim. Ingatlagi, masa Hani br 6months mcm tu lar, ray ajuga, raya Puasa 2007, hani ditidorkan di dalam bilik atas katil sengsorang..bila jerk has masuk, rupanya si Hakim dah menconteng dengan pen seluruhhh muka adik dia, mujur tk masuk mata...tp bila pikir2 balik mmg luculah..mcm2 hal budak2 nihhh....Hmm koranglah penawar hati mama...walaupun kadang2 hilang kesabaran dengan kenakalan mereka...



Inilah loretan hakim di pagi Raya Aidilfitri, 2007- Hani baru dlm 6 months


4 comments:

dakgilachoc a.k.a nani said...

hehehehe...kira hani balas dendam yer kak..hehe...

kak, kg mertua kt segamat tang mana? nani org segamat jugak..kt jementah...:)

HasneY said...

He..he..agaknya lar...dua2 anak akak ni..sama bulan, so perangai n kegarangan nye rke apa.sama jerk...

Mak mertua akak asal orang Tasik (Selepas Buluh Kasap) kahwin ayah orang Tanjung Sekawang(atas sikit dari Gemereh)simpang ke kiri sebelum Jambatan nak ke Bdr Segamat. Sekarang ni dowang dah built umah besar kt Tanjung Sekawang lar, tanah ayah. Ala Jementah tu dekat jerk kan?

dakgilachoc a.k.a nani said...

wah dekat tu...tanjung sekawang tu selalu lalu..just pegi betul2 x pernah la..:) raya2 nti lehla beraya rumah mertua akak lau akak ada sana erk..:)

HasneY said...

Hmm iyeke?..InsyaAllah raya pose tawon ni akak raya kt Segamat kot-giliran kt sana...Nanti contact2lahh..