Friday, December 30, 2011

Ladies in Black And Red Reunion

Assalamualaikum w.b.t,

Dah berkurun tak update blog, sebok dengan pelbagai aktiviti....so jom kita imbau sikit apa aktiviti-aktiviti sepanjang bulan Disember ni...

Pada 9 Disember 2011 yang lalu, Puspanita Jabatan ada mengadakan Hari Ladies in Black & Red meraikan semua ahli-ahli, ajk dan ahli-ahli yang bertungkus lumus dalam menjayakan program untuk tahun 2011 dan juga meraikan ahli-ahli yang bertukar. Macam-macam aktiviti yang diadakan sepanjang majlis berlangsung. Antaranya ialah, pertandingan Karaoke, Tukar Hadiah, Anugerah Pakaian Tercantik dan Teka Teki. Memang agak meriah jugaklah sepanjang majlis tersebut tapi ada sedikit gangguan audio disebabkan, pengendali audio pun terdiri dari ladies jugak disebabkan pihak penganjur tidak mahu seorang lelaki pun join majlis tersebut. Apapun majlis tetap berjalan dengan meriahnya.


Jom kita layan sat gambar-gambarnya....Corat Coret Ladies in Black and Red.

















Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Thursday, November 24, 2011

Kepenatan Kelmarin Masih Terasa

Assalamualaikum w.b.t,

Training volleyball kelmarin..kelmarin tau bukan semalam. Kelmarin yang paling mencabar. Mana tidaknya, lebih kurang jam 6.30 tu, awan gelap gelita, dan dalam beberapa saat sahaja hujan turun selebat-lebatnya, tapi mujurlah semua sempat balik, cuma mama saja. Disebabkan mama tak bawa kereta, mama tumpanglah berteduh kat kuaters jabatan tu. Mula tu ada wife staff ajak masuk umah, mama seganlah pulak, cakap boleh kot kat luar ajerk, mama duduk kat tangga sementara menantikan ayah datang.

Tapi masa mama menunggu ayah tu, cuaca makin buruk, guruh kilat berdentum-dentum kuat sesangat, memang naik kecot pewot jugaklah. Adoi tak leh bayangkan orang yang menumpang teduh kena petir dan sebagainya. Macam-macam surah mama baca sementara tunggu ayah tu, sekali lagi, wife staff tu jengok dan ajak mama masuk dalam rumah dia. So nak tak nak, mama pun masuklah. Then berborak2lah, sorang akak tu tinggal kat tingkat atas sekali, dia kata kalau kat atas lagi takut tu yang dia turun duduk bawah tumpang umah jiran kat bawah.  Kak Sal, isteri abang Bob staff wilayah tengah sempatlah berbual-bual dengannya, sorang lagi mama lupa nama, Yati kot.....anak Kak Sal ni, baru 3 tahun tapi badan dia dua tiga kali ganda badan Hadirah, memang montel tapi cute, paling mama suka tgk rambut dia, yang bergulung-gulung original punya.  Sweet sangat. 

Dalam jam 7.05 malam ayah sampai, masa tu petir dan guruh pun masih berdentum-dentum lagi, lepas ucap terima kasih pada diorang, mama pun bergegas ke kereta. Sampai rumah sekitar jam 7.30 malam. Lepas solat dan ambil anak-anak mama di rumah nenek, terus mama bersilat pulak di dapur. So malam tu kita dinner memang lewatlah sangat, manalah badan mama penat dan letih sesangat. So at last menu malam tu cuma Daging Masak Merah, Udang Stim Mix Vege, Ikan Goreng Tepung serta Daging Masak Itam( belance yg semalamnyer). Anak-anak mama, ayah dan pakcik semua pulun, nasi yang masak 3 pot habis jugaklah. Selamat, semua masuk perut so senang nak cuci. Lepas makan semua, mama dah tak daya sangat dah nak cari bantal jerk...nampaknya. So tinggalah semua kat Pakcik dia yang paling last, so dia lah yang tolong cuci pinggan semua.....

Esoknya, mama memulakan routine seperti biasa......pergi kerja, ada training dan balik lewat lagi.


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Wednesday, November 23, 2011

Training VolleyBall

Assalamualaikum w.b.t,

Sejak akhir-akhirnya mama sebok 'traning volleyball' persiapan untuk Karnival Sukan Jabatan yang akan diadakan pada 17 & 18 Disember 2011. Jadi boleh dikatakan hari-hari sampai rumah dah jam 7.00 malam. Sebenarnya, sukan ni setiap dua tahun, mula-mula mama join Jabatan ni dulu, orang dah sebok traning bola jaring, tapi masa tu mama masih baru kat Jabatan ni so takderlah nak join mana-mana akviti. Ikutkan setiap dua tahun sukan Jabatan diadakan, tapi selepas tahun 2007, tidak ada lagi sukan Jabatan disebabkan peruntukan kewangan Jabatan yang tidak mencukupi. 

Tapi baru-baru ini, mesyuarat Ketua-Ketua Bahagian/Wilayah dan Dato' KP telah memutuskan untuk 'wajib' diadakan kembali setiap dua tahun. Jadi, tahun ini kebetulan Ibu Pejabat yang jadi tuan rumah. Sebab itulah mama pun ambil kesempatan nak join sekali. Lagipun lama sangat dah tinggalkan sport, last main volleyball masa kat Jabatan Peguam Negara dulu, itupun masa family day kat PD sekitar tahun 2004. Bayangkan punyalah lama, bila join JKR (Cawangan Selangor), so opis kecik jerk so tak banyak aktiviti yang diadakan.

Actually, Jabatan ni tak ada pun Pasukan Bola Tampar Wanita, disebabkan ada beberapa orang yang nak main, so diorang minta mama jadi 'Lead' untuk dapatkan pemain-pemain lain. So, ngam-ngam jerklah dapat player around 8 people. Itupuan setiap kali turun training dua orang tu mesti tak boleh turun sebab diorang lebih concentrate pada acara  favourite diorang iaitu bowling dan badminton. So kami ajerklah berenam yang selalu turun dan yang akan main nanti.  Mama pun bukanlah pandai sangat main volleyball ada pengalaman masa zaman-zaman sekolah jerk dengan auntie Syarida, Nani, Maton, June and Adawiyah, then masa kat Uni kejap itupun masa 1st or 2nd semester jerk.  InsyaAllah dengan pengalaman yang ada dibantu dengan rakan-rakan lain serta imported couch dari Pos Malaysia, harap-harap No. 1.2.3 dalam genggaman....hi3. InsyaAllah. Amin.....Allah akan memberi ganjaran pada yang berusaha kan?..So setiap sesuatu tu perlulah berusaha dan setelah puas berusaha barulah kita bertawakal padaNya. ..Go..Go. Ladies KSKIPL.


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah Skuad Harimau Muda-Sea Games 2011

Assalamualaikum w.b.t

Ucapan Tahniah buat skuad Harimau Muda 2011 pada sukan Sea 2011 di Indonesia, buat dua tahun berturut-turut memenangi 'ibu' segala pingat bagi acara bola sepak membaham skuad Garuda (Indonesia) dengan kemenangan Penalti 4-3 ( Setelah terikat 1-1 sama pada game penentuan tersebut).

Walaupun mama tidak menyaksikan sangat game semalam( kerana menghadiri kelas di surau) tapi sekurang-kurangnya gembira dengan pencapaian sukan bola sepak negara yang menyumbangkan pingat ke 59 buat Kontingen Negara.  Syabas Harimau Muda, sekaligus melenyapkan keegoan seluruh pelosok rakyat Indonesia yang  segelintirnya sombong dan egois dan tiada semangat kesukanan. Ia juga menunjukkan, bahwanya kita bukan 'maling' ya, tapi itu sudah ketentuan Illahi yang pingat itu hanya untuk skuad Harimau Muda dan hadiah buat rakyat Malaysia.



Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Wednesday, November 16, 2011

Tersentuh Hati....Tapi Kita Bagaimana?...

 
       السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
 
Look At This -

 They Do Not Have A Masjid

So They (Men, Women And Children)

 Pray On The Ground Full Of Snow.

 Also They Remove Their Shoes,

They Go in Prostration On The Snowy Ground -

 And Here We Are,

We  Have  Beautiful  Comfortable Masjids -

 Heated in Winter

And Air-Conditioned In Summer

And  Yet  We  Have  Difficulty  Going To  Masjid’s.

Do  We  Really  Have  Any  Reason Not  Going To Masjid ??

This is Quite Remarkable.

Shouldn't  We Be Thankful To Allah.

 How Blessed  We  Are
...... 

Kazakhstan3.jpg
 
 
Kazakhstan4.jpg
 
 
Kazakhstan2.jpg
 
 
Kazakhstan5.jpg
Kazakhstan1.jpg


--Sumber: Fwd Email



Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Monday, November 14, 2011

Hadirah ooo Hadirah....Bikin Mama Sakit Jantungg...

Assalamualaikum w.b.t,

Semalam membuatkan mama sangat berdebar-debar...macam nak gugur jantung mama dek penangan sorang anak mama ni....Budak kecik ni lah buat mama bisa sakit jantung, mana tidaknya, ntah macam mana, dia gumpal kertas kecik tiba2 dimasukkan ke dalam hidung, itupun Hanani dah menjerit terus mama bertindak pantas, masa tu ayah tengah solat Isyak. 
Mama suruh hembus, dia sedut lagi ke dalam, ayah dengar kita semua kelam kabut masa tu, dia pun kuar bilik terus suruh Hadirah buka mulut dan jangan sedut kuat2, mama dengan sepantas kilat ingat ada macam pengepit kecik dalam bilik, terus ambil pengepit tu dan sepit pelahan-lahan, mujurlah tak ke dalam lagi, kalau tidak ada yang tidor hospital semalam...hu3...naik berderau darah ni....

 senyum simpul.....Dirrah...2 years..

 Ni pic main kawen-kawen ngan kakak dia, dia sendiri pandai2 ambil net tu..padahal tu net kelambu buai baby....dah pakai tudung diletakkan di kepala dia...amboi bdk2 skrg advance gitu..


 Budak mata bulat......sekarang sejak ada baby dah tak boleh panggil nama dia lagi......'kakak' laa mama...kakak laa..selagi kita tak panggil kakak selagi itulah dia menjerit2 surruh kita bahasakan dirinya kakak..




Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Friday, November 11, 2011

Digilis Didepan Mata

Assalamualaikum w.b.t,

Rasanya fenomena budak kecil digilis di China belum reda lagi....dan hati masih lagi berdebar2 mengingatkan tragedi di China tersebut. Tup..tup kejadian hampir serupa berlaku di depan mata.

Pada Rabu lepas 8.11.2011, kami team volleyball ada training bersebelah dengan kuaters Jabatan ni, sekali masa tengah training tu ada kereta wira ni mengundur dengan agak laju, sekali terlanggar seorang budak lelaki (lebihkurang 5-6 tahun) yang berlari menuju ke rumah dia  dan terus digilis dibahagian tayar belakang kereta tersebut, kami semua dah menjerit2 dan berlari ke arah kereta terbabit minta dia memberhentikan kereta. Ya Allah, dengan mata sendiri melihat kejadian tersebut dan sampai sekarang masih lagi dibayangi, bayangkanlah kalau anak-anak kita yang jadi macam tu....Masa kami menjerit suruh kereta tu berhenti dia masih lagi bergerak, sampailah budak tadi betul2 berada di tengah2 kereta dan hampir digilis tayar hadapan pula, mujurlah dia sempat berhenti. Mama, terus berlari ke arah budak tu, ramai dah turun dari kuaters, tengok bapa dia dah usung ke sana kesini, jadi mama jerit dah arahkan bawa terus budak ke hospital, sebab tadi dah nampak sendiri bagaimana budak   tu digilis.

Sebenarnya, mama tak berapa kenal sgt, kebanyakkan kuaters tu didiami staff yang bekerja di Wilayah Tengah, dan bukan di ibu pejabat. Dari apa yang mama dengan memang budak tu masih lagi di tahan di HTAR dan sebelah kaki disemen. Ya Allah lindungilah dia dari sebarang musibah yang lebih teruk.( kecacatan). Nanti kalau mama dapati info terkini tentang budak tu mama akan updated di sini.



Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

8 Barang RM19.00 - Berbaloikahhhhh?


Assalamualaikum w.b.t,

Nak tanya sikit kat korang, apakah selama ni kebanyakkan sayur2an di negara kita ni imported jugakkah?...Habis sayur2 dari Cameron Highlands tu di bawa ke mana?..takkan untuk tujuan export?..Dan apa kaitannya pula sayur dengan banjir di Thailand?.

Semalam, singgahlah kat pasar malam, ingat nak beli dua tiga jenis jer sayur2, lagipun dua tiga hari ni tak masak sangat, tak sempat, busy teramat...kalau masak ikan..ikan jerklah....kalau rebus daging daging jerklah...So, dalam kekecohan orang cakap sayur2 mahal, memang tak ambil kisahlah. Sekali semalam dah terkena batang hidung sendiri.

Ambil cili padi lebih kurang segenggam jerk, cili besar hijau 10 biji, cili besar merah 10 biji, bendi pun lebih kurang 10 biji-15 biji kot, sebiji peria, sebiji capsicum,  4 biji bwg besar dan 4 labu bwg putih.....sekali kira2...penjual tu cakap...19.20 kot...oklah 19.00 jerklah dia kata. Gulpppp..terkejut gaks aku...8 benda tu jerk sampai 19 hinggit, selama ni dok beli sayuq tak pernah pun sampai dekat 20 hinggit, kalau ambil meee, fishball dan sayur2 daun lain, baru lebih kurang 14 or 10 hinggit ke bawah jerk...memang mencekik mengkedarah sungguh...Tak moo beli dah haaaihh.....sayuq..makan jaa la apa yg ada..boikot dulu wat sementara waktu ni.....



Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Tuesday, November 8, 2011

Bihun Sup Utara

Assalamualaikum w.b.t,

Tahun ni, adalah tahun ke dua kita sekeluarga tak balik mana-mana kampung. Kampung Tok Mak mahupun Kg. Tok Jah di Sg. Petani. Dek kerana, tahun ni ayah dan mama masuk korban di surau yang selalu kita pergi ngaji tu dan juga sekali buat akikah untuk baby Hazirah.

Disebabkan sebok ayah membelikan keperluan untuk aktiviti memasak di surau pada hari raya, jadi kat rumah kita mama tak masak apapupun hari raya tu. Awal2 pagi dah ke surau, kecuali mama dan the other 3 girls.  Ayah jam 7.45 dah ke surau, sebab solat akan start pada jam 8.00 pagi, dia pergi cuma bawa Hakim jerk. Lepas solat ayah balik bawa kita ke surau tengok orang sembelih lembuh dan kambing untuk korban hari raya pada kali ni 1432H. Sementara kaum-kaum ibu sebok di bahagian lain di surau untuk memasak bagi yang bekerja keras menyiapkan daging-daging korban. Jadi kita tengah hari makan di situ saja.

Balik dari surau, kita dapatlah sikit daging serta tulang hasil dari korban. Esoknya mama masakkan Bihun Sup Utara yang sememangnya dah lama tak makan n agak sukar nak dapatkan di sini, kalau ada pun terhad dan tak sama macam kat utara.
So inilah hasilnya............taraaaa......so tak payah lagi pergi Ani Sup Utara, mama pun tau masak, cuma tak dan jaaa...




Resepi Bihun Sup Utara.

Sup:

- Ketuk halia dan lengkuas dan potong bawang besar sebijik or dua bijik. 
-Kemudian direbus bersama daging dan tulang direbus hampir 3 jam.
-Masukkan sup bonjot...disebabkan sup bonjot tak ada, mama cuma masukkan buah pelaga 4 biji, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis....

Note: ada yang masukkan gula batu ...tapi tu terpulang....air tangan masing2.

Bahan Bersama Bihun

1. Tauhu digoreng dan dipotong nipis2
2. Daun Sup & daun bawang.
3. Daging yang sudah direbus di ricik2 sahaja.
4. Lobak Masin( mesti wajib ada..tak ada mcm tak best) pun di ricik halus.
5. Sambal Merah...ni pun wajib ada..kalau tak dak macam tak kick (betui kaa eja ni)....atauuuu
6. Sambal Kicap ..mama tak buat..sebab dah biasa sgt sambal kicap...sebab org selatan makan bihun sup dorang ada sambal kicap...so memang...tak buatlaa..tapi kalau sapa suka sambal kicap pun terpulanggg....tekak masing2 kan..hi3

Cara untuk membuat sambal merah:
10 biji cili kering direbus dan diblender kering. Kemudian dikacau di atas api yang perlahan dengan sedikit air dari kuah sup tadi, masukkan sedikit garam(jgn byk nanti masin) dan gula secukupnya. Kacau hingga menjadi merah dan kehitam-hitamman...tu baru best.

Note: ada juga yang pakai cuma serbuk cili dicampur dengan gula dan kuah sup dikacau sebati hingga kehitaman.


Petua untuk kuningkan bihun:
Cuma rendam dalam air dicampur dengan serbuk kunyit kemudian dicelur dgn air panas2 bagi lembut betul2.




Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Tuesday, October 25, 2011

Jom Click..

Jom hilangkan borink anda dengan bermain....


Click to Mix and Solve


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Wednesday, October 19, 2011

TIDAK DIKENAL DIBUMI..TERKENAL DI LANGIT

Assalamualaikum w.b.t,

Pagi ni mama nak share satu article yang sangat menarik, berbanding article2 lain sebelum ni. Article ni mama ambil dari blog member mama Harith Zuhana. Semoga ianya menjadi pedoman dan pengajaran untuk mama, anak-anak mama dan siapa saja yang terbaca article ini.



Rasulullah S.A.W pernah berpesan kepada Sayyidina Umar r.a. dan Sayyidina Ali k.w.: “Akan lahir di kalangan Tabiin seorang insan yang doanya sangat makbul. Namanya Uwais al-Qarni dan dia akan lahir di zaman kamu. Kamu berdua pergilah mencari dia. Dia akan datang dari arah Yaman, dia dibesarkan di Yaman. Dia akan muncul di zaman kamu, carilah dia. Kalau berjumpa dengan dia minta tolong dia berdoa untuk kamu berdua.”

Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali lalu sama-sama menanyakan kepada Rasulullah S.A.W: “Apakah yang patut saya minta daripada Uwais al-Qarni, ya Rasulullah?” Rasulullah S.A.W menjawab: “Mintalah kepadanya agar dia berdoa kepada Allah agar Allah ampunkan dosa-dosa kalian.”

Memang benarlah kata-kata Rasulullah S.A.W, Uwais al-Qarni akhirnya muncul di zaman Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali. Mereka memang menunggu dan mencari kabilah-kabilah yang datang dari Yaman ke Madinah, akhirnya bertemu juga dengan Uwais al-Qarni. Pada pandangan mata kasar, tidak mungkin dia orang yang Rasulullah S.A.W maksudkan kerana di kalangan orang awam, Uwais dianggap sebagai seorang yang kurang waras.

Uwais Al-Qarni adalah seorang yang berpenyakit sopak, badannya putih, yakni putih penyakit yang tidak digemari. Walaupun dia seorang berpenyakit sopak, dia adalah seorang yang soleh yang amat mengambil berat tentang ibunya yang uzur dan lumpuh. Dia telah begitu tekun untuk mendapatkan keredhaan ibunya. Bapa dia meninggal dunia ketika dia masih kecil lagi. Beliau berpenyakit sopak sejak dilahirkan dan ibunya menjaganya sampai beliau dewasa.

Suatu hari ibunya memberitahu kepada Uwais bahawa dia ingin untuk mengerjakan haji. Dia menyuruh Uwais supaya berikhtiar agar dia dapat membawanya ke Mekah untuk menunaikan haji. Sebagai seorang yang miskin, Uwais tidak berdaya untuk mencari perbelanjaan untuk ibunya kerana pada zaman itu kebanyakan orang pergi menunaikan haji dari Yaman ke Mekah perlu menyediakan beberapa ekor unta yang dipasang di atasnya ‘Haudat’. Haudat ialah sebuah rumah kecil yang diletakkan di atas unta untuk melindungi panas matahari dan hujan, selesa namun perbelanjaannya mahal. Uwais tidak mampu untuk menyediakan yang demikian. Beliau tidak memiliki unta dan juga tidak mampu untuk membayar sewa.

Pada suatu hari, ibu Uwais yang semakin uzur berkata kepada anaknya: “Anakku, mungkin ibu dah tak lama lagi akan bersama dengan kamu, ikhtiarkanlah agar ibu dapat mengerjakan haji.”

Uwais mendapat suatu ilham. Dia membeli seekor anak lembu yang baru lahir dan sudah habis menyusu. Dia membuat sebuah rumah kecil di atas sebuah ‘Tilal’ iaitu sebuah tanah tinggi (rumah untuk lembu itu di atas bukit). Apa yang dia lakukan, pada petang hari beliau akan mendukung anak lembu untuk naik ke atas Tilal. Pagi esoknya beliau akan mendukung lembu itu turun dari Tilal tersebut untuk diberi makan. Itulah yang dilakukannya setiap hari. Ada ketikanya dia mendukung lembu itu mengelilingi bukit tempat dia memberi lembu itu makan. Perbuatan yang dilakukannya ini menyebabkan orang mengatakan beliau kurang waras.

Memang pelik, membuatkan rumah untuk lembu di atas bukit, kemudian setiap hari mengusung lembu, petang dibawa naik, pagi dibawa turun bukit. Namun sebenarnya jika dilihat di sebaliknya, Uwais seorang yang bijak. Lembu yang asalnya hanya 20kg, selepas enam bulan lembu itu sudah menjadi 100kg. Otot-otot tangan dan badan Uwais pula menjadi kuat hinggakan dengan mudah mengangkat lembu seberat 100kg turun dan naik bukit setiap hari.

Selepas lapan bulan, apabila sampai musim haji, rupa-rupanya perbuatannya itu adalah satu persediaan untuk dia membawa ibunya mengerjakan haji. Dia telah memangku ibunya dari Yaman sampai ke Mekah dengan kedua tangannya. Di belakangnya dia meletakkan barang-barang keperluan seperti air, roti dan sebagainya. Lembu yang beratnya 100kg boleh didukung dan dipangku inikan pula ibunya yang lebih ringan. Dia membawa (mendukung dan memangku) ibunya dengan kedua tangannya dari Yaman ke Mekah, mengerjakan Tawaf, Saie dan di Padang Arafah dengan senang sahaja. Dan dia juga memangku ibunya dengan kedua tangannya pulang semula ke Yaman dari Mekah.

Setelah pulang semula ke Yaman, ibunya bertanya: “Uwais, apa yang kamu doakan sepanjang kamu berada di Mekah?”

Uwais menjawab: “Saya berdoa minta supaya Allah mengampunkan semua dosa-dosa ibu”.

Ibunya bertanya lagi: “Bagaimana pula dengan dosa kamu?”

Uwais menjawab: “Dengan terampun dosa ibu, ibu akan masuk syurga. Cukuplah ibu redha dengan saya, maka saya juga masuk syurga.”

Ibunya berkata lagi: “Ibu inginkan supaya engkau berdoa agar Allah hilangkan sakit putih (sopak) kamu ini.”

Uwais berkata: “Saya keberatan untuk berdoa kerana ini Allah yang jadikan. Kalau tidak redha dengan kejadian Allah, macam saya tidak bersyukur dengan Allah Ta’ala.”

Ibunya menambah: “Kalau ingin masuk ke syurga, mesti taat kepada perintah ibu. Ibu perintahkan engkau berdoa.”

Akhirnya Uwais tidak ada pilihan melainkan mengangkat tangan dan berdoa. Uwais lalu berdoa seperti yang diminta oleh ibunya supaya Allah menyembuhkan putih yang luar biasa (sopak) yang dihidapinya itu. Namun kerana dia takut masih ada dosa pada dirinya, dia berdoa: “Tolonglah ya Allah! Kerana ibuku, aku berdoa hilangkan yang putih pada badanku ini melainkan tinggalkanlah sedikit.”

Allah SWT lalu menyembuhkan serta merta, hilang putih sopak di seluruh badannya kecuali tinggal satu tompok sebesar duit syiling di tengkuknya. Tanda tompok putih kekal pada Uwais kerana permintaannya, kerana ini (sopak) adalah anugerah, maka inilah tanda pengenalan yang disebut Rasulullah S.A.W kepada Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali: “Tandanya kamu nampak di belakangnya ada satu bulatan putih, bulatan sopak. Kalau berjumpa dengan tanda itu, dialah Uwais al-Qarni.”

Tidak lama kemudian, ibunya meninggal dunia. Dia telah menunaikan kesemua permintaan ibunya. Selepas itu dia telah menjadi orang yang paling tinggi martabatnya di sisi Allah. Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali dapat berjumpa dengan Uwais dan seperti yang diperintahkan oleh Rasulullah S.A.W, mereka meminta supaya Uwais berdoa agar Allah SWT berkenan mengampuni semua dosa-dosa mereka berdua.

Ketika Uwais al-Qarni berjumpa Sayyidina Umar dan Sayyidina Ali, beliau berkata: “Aku ini datang dari Yaman ke Madinah kerana aku ingin menunaikan wasiat Rasulullah S.A.W kepada kamu iaitu supaya kamu berdua berjumpa dengan aku.” Maka Uwais pun telah mendoakan untuk mereka berdua.

Setelah itu Sayyidina Umar, yang ketika itu memegang jawatan Khalifah, bertanya kepadanya: “Anda hendak pergi ke mana?” “Kufah”, jawab Uwais. Sayyidina Umar bertanya lagi: “Mahukah aku tuliskan surat kepada Gabenor Kufah agar melayanimu?” Uwais menjawab: “Berada di tengah-tengah orang ramai sehingga tidak dikenali lebih aku sukai.”

Demikianlah kisah Uwais Al-Qarni yang amat taat dan kasih kepada ibunya. Seorang Wali Allah yang tidak terkenal di bumi, tetapi amat terkenal di langit. Wallahua’lam.


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Tuesday, October 18, 2011

Penangan iPad....Korang Ada??? Hi3

Assalamualaikum w.b.t,

Jom gelikan urat peruttt andaaaaaaaaaa...


"weh aku baru beli ipad 2 ni...nak tgk tak?canggih.."

"eyh yeke?style la ipad 2 kau ni..tgk sket..."






"ipad aku ni takdo battery...pakai sun charger jee.."








"layannnn lak aii main angry bird ni....weeeeeeee.....pekkkkk!!!"





"wehh mano ko nak bwk ipad aku tu baii???aku ngah stage 10 ni....bagi la balik baii..nak kene hentak ke??"

"ahhh....bg la aku pnjam kojap...asik2 ko je mainnn...."


sumber: Fwd Email


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Comelnyer...Nak Anak Mcm Ni..Jom Renung Lama2..

Assalamualaikum w.b.t,



Living Doll
Living Doll
Living Doll
Living Doll
Living Doll
Living Doll
Living Doll

Living Doll

Living Doll

Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com

Thursday, October 13, 2011

Rumah ke 2

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, setelah hampir dua tiga bulan, akhirnya selesai jua urusan pembelian rumah. Syukur ke hadrat Illahi, dengan gaji mama yang tidak seberapa ni, dapat jugaklah membeli sebuah rumah sendiri. Sebelum ni mama ada beli rumah kos rendah saja kat Sungai Petani nun, itupun pakai loan bank, tapi rumah tersebut untuk Tok Jah dan Awan tinggal. Disebabkan, ayah dengan komitmen lain, so urusan rumah, mama pulalah yang buat loan.  Awal bulan September masa rayalah kiranya rumah loan dah pun masuk. So, Alhamdulillah, automatically rumah tersebut dah jadi milik mama dengan ayah. Seperti mama citer bulan-bulan sebelum ni, yang kita hanya beli rumah Tok Ayah yang kita duduki sekaranglah, so bila dah bertukar milik tu, senanglah sikit nak renovate ikut citarasa sendiri, sebab nak beli rumah lain rasanya dah tak mampu.

Dulu kita ada sebuah rumah lain, Condo kat Bayu Villa, Bukit Tinggi tu, ada gym, swimming pool bagai, walaupun ada lift dan rumah tu tingkat 4 jerk, tapi mama tak suka sebenarnya, mama lebih suka tinggal kat rumah ada tanah....entahlah memang tak best sangat duduk rumah macam tu, nak turun ke swimming pool pun bukanlah selalu, tak silap mama dengan ayah dan abang Hakim sempat tinggal kat rumah tu lebih kurang setahun jerk..lepas tu, pindah ke rumah sekarang dan rumah condo tu kita sewakan. Now Alhamdulillah, rumah tu pun dah terjual. Kita jual kat Pak Uda jerk, kebetulan memang dia tengah cari rumah, lagipun dia bukannya tinggal sangt kat rumah tu sekarang rumah tu masih lagi disewakan. Pak Uda kan belayar, so 3 bulan sekali baru naik ke darat ni.

Seperti yang mama citerkan pada bulan-bulan lepas, rumah ni rumah teres, tapi mama puas hati sebab besar dan memanjang ke belakang, kalau nak dibandingkan dengan rumah sekarang, paling murah pun 270k ke atas, dah tu bertingkat-tingkat tapi keluasan dia kecik saja, kalau nak keluasan besar memang ada tapi tak terjangkau lerk...tak mampu..Sebab tu mama pakai baju ukur di badan sendiri, tak pernah minta ukuran badan orang lain...hi3. Rumah sekarang pun dah ada 4 bilik dan dua bilik air, ayah cadang nak tambah satu lagi bilik air, InsyaAllah kalau ada rezeki lebih. InsyaAllah juga bulan 11 ni, Awan akan datang tolong pasang tiles kat semua bilik dan juga renovate dapur tu sikit. Itu saja yang mama mampu buat sekarang, yang lain-lain setakat ni tak perlulah nak renovate. Kalau ada rezeki lebih InsyaAllah. Doakanlah yerk. 

Hampir sebulan lepas mama ada order drawer( almari tingkat2) dan shoe rack, mak ai dekat sebulan jugaklah baru sampai. So bolehlah kemaskan sikit bilik yang berselerak tu, bukan apa selerak dengan baju Si Hadirah dan Hazirah lah, dah tak muat drawer plastic yang ada tu. So, lepas ni bolehlah mama mendeko-deko rumah pelan-pelan. Nak deko sepenuhnya, mana mau cari uwang...udahlah bermula bulan ni gaji mama dah tinggal separuh...hu3..Takperlah mudah-mudahan rezeki anak-anak mama ada kan?. InsyaAllah.


Glitter Text @ Glitterfy.com
glitter-graphics.com