Thursday, December 30, 2010

Tahniah Pasukan Malaysia dan Tiada Kena Mengena Dengan Pulut Kuningku....

Assalamualakum w.b.t.




Terlebih dahulu sekalung ucapan TAHNIAH buat pasukan Malaysia di atas kejayaan mereka bergelar Juara setelah mengidamkannya selama 14 tahun untuk mendapatkan gelaran tersebut bagi pertandingan bolasepak Piala Suzuki AFF 2010.  Malaysia menang secara agregat (4-2) mengalahkan Pasukan Indonesia. Semua sudah maklum, jadi tak usahlah bercerita panjang. 

  Mohd. Safee Mohd. Sali  penyumbang terbesar 'goal' kepada pasukan seterusnya di nobatkan sebagai penjaring terbanyak Piala Suzuki AFF 2010.

Walaupun pelbagai suka duka dan cabaran dan rintangan akhirnya anak-anak buah jurulatih K.Rajagopal telah memberikan hasil pulangan yang lumayan untuk diri sendiri dan tempias tersebut turut dirasai seluruh rakyat Malaysia di mana PM(Dato' Seri Najib Tun Razak) telah mengumumkan CUTI UMUM untuk esok ( 31 Disember 2010) untuk seluruh rakyat Malaysia.

Mama, malam pertandingan tersebut tidak mengikuti sepenuhnya, kerana sebok di dapur masak Sambal Ikan Bilis dan Nasi Lemak. Bukan tak nak tengok, tapi biasalah darah gemuruh ni tak boleh nak kawal dah, silap hari bulan ada yang sakit jantung. Hanya, ayah sahaja kelihatan bersorak dan menjerit...'goal..goal sekali sekala.

Sebenarnya, bukan disebabkan kemenangan Pasukan Bolasepak Malaysia yang mama masak Pulut Kuning pagi ini, tapi memang malam tadi dah berhajat disebabkan atas permintaan kawan sepejabat untuk temankan bersama Ikan Terubuk Asin pemberian boss mama yang dibelinya dari Sarawak. So, sekali sekala makan macam ni memang menyelerakan. Kebetulan, pagi ni, Pak Long dan keluarganya bermalam lagi di rumah kita, kerana pagi ni Shahira(anak Pak Long) akan mengambil ujian untuk memasuki darjah 1 di sekolah rendah Sepang. Jadi sebelum mereka bergerak, sempatlah mama hidangkan mereka tadi, nasi lemak yang hanya berlaukkan sambal ikan bilis, ikan bilis goreng, timun, telur dadar sementara  pulut kuning berlaukan ikan terubuk asin.  Disebabkan mama memang masak banyak, jadi semua hidangan tu juga telah dibekalan kepada anak-anak mama(kecuali pulut kuning) selain sup ayam dan kacang buncis goreng telur.  Kemudian set nasi lemak dan pulut kuning tadi mama bawa ke pejabat.

Tadi, ramai kawan-kawan mama dah menikmati hidangan tersebut. Alhamdulillah, rezeki buat semua.

Coretan:

Tuesday, December 28, 2010

Diragut di Dalam Rumah Sendiri..........


Assalamualaikum w.b.t.

Petang semalam, Tok Jah telefon mama, terkejut jugak, sebab jarang Tok Jah nak telefon mama melainkan ada sesuatu yang penting. Padahal mama baru jer  call Tok Jah masa awal pagi tu, tapi cakap tak habis disebabkan batery telefon dia dah kong. Rupa-rupanya, apa yang mengganggu fikiran mama selama ini, terjadi sungguh semalam.

Tok Jah, telefon mama, menceritakan yang dia kena rompak aka ragut dan sebagainya. Yang lebih menyedihkan lagi tu, orang yang merompak Tok Jah ketika Tok Jah keseorangan di dalam rumah. Tok Jah di sepak dan ditolak hingga jatuh ke lantai. Bengkak habis seluruh muka akibat di sepak oleh penjenayah terbabit. Perompak tadi, mengungut Tok Jah agar jangan menjerit kalau tidak dia cekik leher Tok Jah lagi kuat, sementara dada Tok Jah di tekan sekuat-kuatnya di lantai. Namun, mujurlah tiada kecederaan lain, perompak tadi cuma sempat meragut rantai dan gelang tangan yang dipakai Tok Jah saja. Tapi itulah sahaja barang berharga yang Tok Jah miliki. Apalah sangat yang ada pada orang tua tu. Memang mama takkan maafkan orang yang telah menganiaya Tok Jah dan dia akan terima balasan yang setimpalnya, walaupun tidak didunia, namun hukuman akhirat dia tidak akan terlepas begitu sahaja.

Tok Jah sebenarnya, ada 'heart attack dan hypertension', tapi mujurlah, masa kejadian tu dia tak pengsan akibat dipukul penjenayah terbabit, kalau tidak mungkin lagi parah.

Mama, memang nak balik, memandangkan, cuti dah tak ada langsung, jadi terpaksalah tunggu sehingga tahun depan, tapi tahun depan berapa hari lagi. InsyaAllah, dalam tempoh terdekat ni kita akan cuba balik juga ke Sungai Petani.



Coretan:

Friday, December 17, 2010

Jangan Tertipu Lagi

 Assalamualaikum w.b.t.

Rasanya, pasti ramai penggemar Kicap Cap Kipas Udang di luar sana sudah mengetahui akan perkara ini. Mama pun ada juga menggunakan kicap tersebut, baru-baru ni pun telah buang botol besar yang isinya masih lagi separuh, itupun bukan disebabkan ianya tidak asli tapi disebabkan telah masuk bendasing asing, so faham faham sajalah. So, since that, mama dah tukar ke penggunaan Kicap Mudim dan kadang-kadang Kicap Jalen, rasanya masih tetap enak. Untuk teman-teman di luar sana, sebarkanlah kepada rakan-rakan dan ahli keluarga yang meminati kicap Cap Kipas Udang ini agar kita tidak terus tertipu. Email ini mama dapat dari teman-teman juga.

 ****************************




PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG YANG ASLI DAN TIRUAN
Semalam terbaca kat sebuah laman forum mengenai kicap Cap Kipas Udang tiruan. Disebabkan agak sibuk dengan urusan peribadi, tak sempat nak cari info lanjut. So, hari ni ada masa terluang sket dan ZB terus cari maklumat mengenai perkara tersebut dan ini yang ZB perolehi.

ASSALAMUALAIKUM

Yang Dihormati En Azhar Ramli, merujuk emel saudara, pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja) sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini. Alhamdullialh setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.
Untuk pengetahuan saudara Azhar sebagai rasa tanggung jawab pihak kami telah membuat bancian disemua kedai runcit dan mini market diseluruh Malaysia bermula pada bulan September dan telah berkerjasama dengan pihak KPDN untuk memberi amaran dan merampas kicap tiruan daripada peruncit telibat.

Untuk jangka pendek bagi mengurangkan impak kepada pengguna pihak kami telah membuat pembaharuan kepada capseal dan label untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan diantara kicap tiruan dan asli. Produk dengan Label baru digunakan bermula pada penghujung September hingga kini dan boleh didapati di Hypermarket dan semua kedai-kedai yang lain.
Jika pengguna masih menjumpai produk kicap dengan label lama (Capseal hitam) sila buat perbandingan seperti gambar yang dilampirkan disini sebelum membuat pembelian. Pihak kami mendapati dari segi pembungkusan, 98% peniruan sama dengan yang asli menjadikan pengguna susah untuk melihat perbezaan.
Dari segi rasa memang tidak sama kerana produk tiruan banyak mengunakan air biasa, pewarna dan bahan pemekat , gula serta garam dan tiada rasa lemak (Umami). Berbanding produk asli yang menggunakan peraman ekstrak kacang soya yang mempunyai rasa lemak(umami) seakan rasa monosodium glutamate(ajinomoto).
Oleh itu pihak kami sekali lagi sangat mengalu-alukan peranan Saudara Azhar untuk menyebarkan maklumat ini kepada pengguna setia kami yang lain. Kerjasama saudara amat kami hargai.
Kat bawah ni perbezaan ketara yang dapat dilihat pada patern dan label. Sila perhatikan betul-betul dan semak kicap Cap Kipas Udang yang ada kat dapur rumah anda tu. Hee..
PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG YANG ASLI DAN TIRUAN
PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG YANG ASLI DAN TIRUAN
PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG YANG ASLI DAN TIRUAN
So, lepas ni sebelum beli kicap Cap Kipas Udang tu, semak-semak la apa yang patut yer. Kot-kot masih ada stok kicap Cap Kipas Udang tiruan kat kedai-kedai tu. Dan jangan lupa sebar-sebarkan info ini kat keluarga, saudara-mara atau kawan-kawan anda. Paling mudah, klik button Share to Facebook kat bawah ni.

Coretan:



Budak Comei

Assalamualaikum w.b.t.

Jom layan tengok gambar budak-budak comel nih....


ATT00001..jpg
ATT00002..jpg
ATT00003..jpg
ATT00004..jpg

ATT00006..jpg
ATT00007..jpg
ATT00008..jpg
ATT00009..jpg
ATT00010..jpg
ATT00011..jpg
ATT00012..jpg
ATT00013..jpg
                                                                                                                    
ATT00015..jpg
ATT00016..jpg

lihat....seorang ayah menguruskan anak-anak kembar...hi3
ATT00014..jpg



ATT00019..jpgATT00018..jpgATT00017..jpg

ATT00020..jpg


Coretan:


Glitter Text @ Glitterfy.com

Thursday, December 16, 2010

Hantu Masak Kurma..

Assalamualaikum w.b.t.


Semalam, banyak perkara yang perlu diselesaikan, biaslah kerja-kerja rumah yang tak pernah habis. Semalam  keluarga kita, hanya menikmati hidangan nasi goreng dengan ayam goreng (Ramlee) untuk hidangan makan malam tersebut. Selepas selesai makan dan membasuh, mama basuh dan jemur baju anak-anak mama seterusnya, menggosok kemeja ayah untuk dipakai pada hari ini dan esok(Jumaat). Selesai menggosok, solat dan tidur......tup..tup pagi ni pun dah terjaga hampir 5.30 pagi. Apalagi bangun terjunlah, tergopoh gapah. Dengan masih lagi mengesat2 mata, pergi tanak nasi dulu.

Selepas solat, seperti biasa sambung lagi memasak, menu kita hari ni cuma, Kurma Ayam mix Kentang, Sambal Ikan Bilis dan Sayur Baby Kailan mix fishcake. As usual, selespas menyiapkan bekalan, ayah pergi hantar anak-anak mama kerumah ibu, sementara mama bersiap di rumah.

On the way ke pejabat, lihat lori yang mama buat laporan semalam dan kelmarin masih lagi tersadai. So, action, report and sebagainya telah diambil, tapi masih lagi tiada apa-apa perubahan. Tengok jerklah, what will happen next.

Coretan:

Wednesday, December 15, 2010

Laporan Sekali Lagi

Assalamualaikum w.b.t,


Seperti yang mama ceritakan semalam, mama ada membuat laporan polis berhubung dengan sebuah lori yang diletakkan betul-betul menganjur ke dalam laluan jalan utama ke Pelabuhan Klang. Hasil dari pemerhatian sudah hampir seminggu lori tersebut tersadai di situ. Namun, hari ini dalam perjalanan ke pejabat lori tersebut masih lagi tersadai di situ. Mungkin ada yang berpendapat ianya tidak mengganggu sesiapa, alah lagipun bukannya ada sesiapa yang terlanggar or terperosok di belakang lori tersebut, tak apa nanti ada orang lain akan buat laporan, tunggu jerklah esok-esok akan dialihkan lah apa nak sebokkan hal orang.  
 
 So, mentality semacam inilah perlu dikikis oleh setiap orang. Bagi mama ianya adalah tanggungjawab kepada kita yang melihat dan merasakan ianya mendatangkan bahaya, walaupun tidak kepada diri sendiri, namun malang tidak berbau, mungkin akan malang kepada orang lain. Jadi sebelum perkara itu terjadi, baiklah mama mengambil pendekatan dan inisiatif sendiri, alah bukan susah pun nak buat laporan tu, sekadar telefon pihak yang berwajib.


Jadi hari ini, mama sekali lagi telefon pihak JPJ dan memaklumkan tentang lori tersebut, kebetulan hari ini mama sudah dapat detail no plate lori tersebut dan mudah untuk pihak JPJ untuk pergi melihat sendiri dan sebagainya. Rasanya puas hati sedikit, kerana pihak JPJ hari ini ada mengambil butir2 diri mama, berbanding pihak polis semalam yang hanya menyatakan akan menghantar pegawai untuk menyiasat, namun siapa mama dan dari mana mama membuat panggilan tidak pun dimintanya.

Semoga tindakan akan dibuat dalam waktu terdekat ini sebelum kejadian-kejadian yang tidak diingini berlaku.

Tuesday, December 14, 2010

Macam-Macam Hal

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni seperti biasa, mama masak yang simple- simple saja. Menu kita hari ni, Ikan Tenggiri Masak Kicap Mix Carrot and Potato (resepi baru bukan seperti biasa mama masak), resepi dari Kak Hanieliza,  Sambal Ikan Pari Kering dan Sup Sayur Kundur campur Udang, lain-lain cuma buah-buahan sedikit yang mama sempat beli di Ekomart semalam. Selesai semuanya, ayah seperti biasa hantar anak-anak mama ke rumah 'Ibu', mama kemudian bersiap untuk ke pejabat sementara menanti ayah balik dari rumah ibu. .

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, kenapalah mama ni suka sangat masak, tak penat ker, awal-awal subuh hari dah bangun, blender cili, masak itu masak ini. Sudahlah tidur lewat malam, awalnya dihabiskan dengan kerja-kerja rumah yang lain. Padahal mama juga bekerja dan bukannya surirumah. Tak penatke ataupun nak kaya cepat?.

Hi3....Mama sendiri nak tergelak dengan persoalan-persoalan ini. Sebenarnya tujuan mama masak sendiri dan membawa bekalan ke pejabat serta bekalkan untuk anak-anak mama juga  bukanlah sebab nak kaya cepat mahupun tak penat.  Siapa kata tak penat, penat memang memenatkan, mana ada orang sanggup bangun seawal jam 5 atau 4.30 pagi semata-mata untuk memasak, lainlah bagi mereka yang kerja tukang masak, kantin sekolah dan masak untuk menjual yang lain-lain.

Tapi mama rasanya ianya suatu ibadah, mama lebih suka anak-anak atau ayah makan hasil dari air tangan mama, orang cakap apa, air tangan ibu lebih berkat lagipun kebersihannya lebih terjamin daripada kita makan kat luar. Dengan keadaan ekonomi sekarang, semua barang-barang makan mahal, rasanya  lebih jimat kalau mama masak sendiri cuma perlu modal dan kudrat saja. Nak kaya, mana lah ada orang yang nak kaya cepat sampai sanggup ikan perut. Mama tak perlu kan kekayaan dunia, tapi yang penting kaya kasih sayang pada anak-anak mama dan kasih sayang dari ayah yakni suami mama tercinta.

Ada yang tanya kenapa tak pakai saja 'Maid' ataupun orang gaji. Cakap memang tak semudah yang disangka. Dengan keadaan situasi dan sejarah--sejarah kawan-kawan mama sendiri, mama sendiri takut untuk menggajikan seorang 'maid'.  Namun, InsyaAllah dalam perancangan, itupun setelah mama mengenalinya agak sudah lama, dan dia pun selalu datang ke rumah jiran (Nenek), mama dan ayah dalam perancangan untuk jadikan dia 'maid' di rumah, paling awal pun tahun depan. Namun, mama tetap usulkan pada ayah, kerja-kerja menjaga anak-anak ( sementara mama ayah pergi kerja) serta kerja-kerja rumah lain mungkin akan dilakukannya. Namun kerja atau hal-hal memasak, mama tetap dan akan selamanya menggalas tanggungjawab tersebut.

*****************************
Dalam perjalanan hari ini, sebenarnya bukanlah hari ini sajalah malahan sejak minggu lepas lagi, ada sebuah lori tayar 6 tersadai di tepi jalan utama berhadapan dengan sekolah Menengah Tengku Zarina Pelabuhan Klang. Sudahlah tiada kon atau apa-apa tanda yang menunjukkan ianya rosak dan tersadai di situ yang mana boleh mengundang bahaya kepada pengguna-pengguna jalan raya yang lain, terutamanya yang berisiko tinggi seperti penunggang motosikal.  Mama dengan ayah semalam semasa melalui jalan tersebut pun hampir-hampir tersondol lori tersebut.

Jadi tiba saja di pejabat tadi, tanpa ragu-ragu lagi. Sebelum ada nyawa yang melayang, mama terus menghubungi Balai Polis yang berhampiran dan membuat laporan berkenaan dengan lori yang tersadai tersebut. Pegawai tersebut Lans Kopral......cuma memberitahu dia akan menghantar pegawai untuk membuat pemeriksaan.  So, harap-harap balik kerja nanti sudah ada tindakan kepada lori tersebut.

Coretan:



Monday, December 13, 2010

Resepi Baru - Kurma Rasa Sup

Assalamualaikum w.b.t.

Minggu ni, 11hb Disember 2010, hari Keputeraan Sultan Selangor. Jadi ayah pun tidak bekerja, mama semestinya memang tidak bekerja setiap sabtu. Cuti dua hari ni kita semua tidak kemana-mana pun berehat-rehat di rumah saja, sementara mama menyiapkan kerja-kerja rumah yang tidak pernah akan habis ini.


Hari Ahad, 12 Disember 2010 sesuatu peristiwa yang mama tak akan lupa sampai bila-bila dan ianya akan jadi pengajaran buat mama untuk selama-lamanya. Disebabkan hari tersebut kita masing-masing breakfast sudah lewat hampir jam 10.30, itupun ayah yang masakkan 'char kow tew' kegilaannya, jadi mama fikir, biarlah mama masak lambat sikit untuk lunch hari tersebut.  Jam 1.30 t.hari lebih gitu, baru mama teringat, yang kawan pejabat ada menjemput untuk majlis kenduri anak-anaknya di Teluk Gadong Indah. So, mama pun cadang ajaklah ayah pergi, sekali ayah malas pergi, dah tu pakat pulak bertekak Teluk pasal Gedung Indah dan Teluk Gadong. Sebab setahu mama Teluk Gadong dekat jer sekangkang kera jerk dengan rumah kita. 

Mama tak puas hati, then, minta kawan mama sms kan alamat rumah kenduri tersebut, sekali bila check GPRS rupanya Teluk Gadong Indah dan Teluk Gedung tu tempat yang berbeza walaupun nama hampir sama. Tapi try lagi pujuk ayah. Namun ayah tetap berdegil tak mahu pergi. Tak apalah, so mama ingat mogoklah hari tu tak mau masak. Hadirah pula dah tidur, Hakim dan Hanani mungkin masih kekenyangan sebab baru lepas menyusu dan leka bermain. Lepas solat zuhur mama terperap jerk dalam bilik.

2 hours later...................hu3 rupanya perut sudah berkerongcong. Hadirah pun bangun, nak tak nak mama masakkan jugalah nasi. Dah tanak nasi semua, buat sup Kundur campur Udang, dengan situasi yang agak kelam kabut, mana Hadirah dah pandai meminta-minta, masa tu mama baru nak potong bawang, nak masak Kurma Telur, sebab itu saja yang terlintas di fikiran nak masak selain mudah dan cepat. Sekali.............


Sudah siap menumis dan rempah naik bau,dan masukkan kentang serta bawang besar mama pun nak rasalah cukup garam ker tidak kurma mama ni, sekali rasa, apsal laaa kurma mama ni rasa pijar, tak macam selalu masak. Kemudian teringat, tadi mama ambil rempah yang mana satu ye. Bila belek kembali bungkusan serbuk tu, sekali baru perasan rupanya serbuk rempah tu, bukan serbuk 'Kurma Adabi'  yang mama selalu masak tapi mama sudah Terambil serbuk Rempah Sup. Haaa.....kan dah terkena, itulah sapa suruh merajuk lagi. Nak tak nak, mama bersihkan semula kentang dan bawang-bawang tadi then, tumislah semula. At last mama tengok jam 4.15 petang barulah kita semua ambil lunch hari tu. Mama tengok ayah pun dah pulun, rupanya di apun dah lapar tapi cuma tak tunjuk jerk.. Hi3.... 

Ingat ya, pengajaran ni, walau merajuk mana sekalipun, kalau perut dah kelaparan memang hilang pertimbangan, masak pun dah jadi haru biru....Jadi lain kali sikit-sikit tu jangan asyik nak merajuk saja.....rajuk...rajuk inilah padahnya........:-)


Coretan:



Friday, December 10, 2010

SENAMAN LEHER - Pelikkan?

Article ini mama dapat dari email yang dihantar kawan-kawan hanya untuk makluman semua teman-teman yang sering mengunjungi blog ini.



NECK EXERCISE

It really helps.  
A doctor advises his patients who suffer from neck pains, owing to excessive attachment to the computer screen, to exercise their necks by just reading this message.

In the end, all patients go home happily without asking the doctor for any medications.
'It is very effective,' said the doctor.
'All my patients never come back to me again.'
 
Please scroll down
Scroll down
Scroll down.
Scroll down
 
Scroll down

Scroll down some more.

Scroll

Scroll
 
Scroll

Scroll

Scroll





 
 


cid:1.3306949@web51301.mail.re2.yahoo.com



Apa Masak Hari Ini.

Assalamualaikum w.b.t.

Semalam, Pak Long dan keluarganya sekali bermalam di rumah kita. Balik kerja semalam, mama pun tak sempat nak masak apa sangat, sekadar goreng mee saja. Lepas Maghrib, kita kemudiannya kelam kabut gerak ke surau seperti biasa ada pengajian setiap Isnin dan  Khamis.  Balik dari surau dah hampir jam 10 lebih. Akibat kepenatan mama tidur awal malam tu, tapi nama jerk tidur telinga masih dengar2 orang bercakap, tidur2 ayam gitu. Biasalah mata mama ni selagi jam tak menunjukkan angka 12 memanglah susah nak tidur.

Esoknya ( hari ni), rasa badan berat semacam. At last bangun jam 5.30 sudah. Memang kelam kabutlah sikit. Lepas tanak, nasi dan sempatlah masak menu hari ni Ikan Bawal Masak Tauchu dan Sup Sawi serta Sambal Ikan Bilis semalam yang masih elok mama panaskan.

Lepas mandi dan solat sekitar jam 6.30, baru mula menggosok pakaian untuk ke pejabat hari ini. Selalunya gosok disebelah malam. Tapi semalam agak kepenatan sehingga mama terlupa yang baju belum 'ion'. Hu3.  Pak Long anak beranak pun kelam kabut juga, kejutkan sorang-sorang bangun. Sebab diorang kena gerak awal ke pejabat PakLong di Sepang, sementara Mak Long ada urusan dengan sekolah barunya di Puchong dan permohonan kuaters di Putrajaya. Sebab diorang pun nak keluar awal-awal, mama dah tak sempat nak buatkan 'breakfast' lagi.

Lunch tadi balik rumah kejap. Disebabkan semua lauk pauk dah ada, memang mama dengan ayah makan kat rumah saja hari ini. Sementara tunggu ayah balik dari Solat Jumaat mama terlelap sekejap. Lepas Solat Zuhur baru mama dan ayah gerak semula ke pejabat.

Alhamdulillah, sempat juga mama sampai ke pejabat hari ini.


Coretan:


Thursday, December 9, 2010

Menu Hari Ini

Assalamualaikum w.b.t

Dengan izinnya pagi ni, mama bangun seperti biasa seawal jam 5.00 pagi. Seperti biasa menyiapkan menu untuk kita semua. Satu bekalan untuk anak-anak mama, satu set lagi untuk ayah dan mama.

Sebelum tu, on dulu washing machine, so sebelum pergi kerja nanti bolehlah jemur tual-tuala yang mama dah rendam semalaman. Kemudian baru membersihkan ikan-ikan yang mama dah keluarkan dari  'frige' semalam. Setelah menggoreng ikan dan 'blend' cili untuk dibuat sambal, seperti biasa, lepas azan subuh berkumandang, mama akan berhenti dulu untuk mengadap Illahi.  Setelah mandi dan solat semua, barulah sambung masak semula. Menu hari ini, Ikan Tenggiri Masak Lemak Minang, Sup Sayur Campur dan Sambal Ikan Bilis.

Kemudian, ayah bangun, dia sambung gorengkan 'Char Kow Tew'. Bukannya apa, kebetulan, PakLong (Abg Ayah) satu keluarga ada kat rumah. Diorang tumpang tidur semalam. Sebab hari ni, Pak Long nak meronda cari rumah lagi sekitar Sepang atau Puchong.

Lebih kurang 7.45 ayah pergi hantar anak-anak mama ke rumah 'Ibu', kemudian mama dan ayah pun gerak ke pejabat. Hari ni kena naik kereta sebab hujan renyai-renyai, kalau naik motor alamatnya basah jugaklah nanti.

Coretan:


Glitter Text @ Glitterfy.com

Majlis Perkahwinan di Sungai Petani

Last week, 3 Disember 2010, kita semua balik ke Sungai Petani, kampung mama untuk hadiri Majlis Perkahwinan PakNgah Jan di rumah Tok Dak. Kita semua bertolak dari Klang jam 8.30 malam, sampai kat Sungai Petani (SP) lebih kurang jam 2.00pagi.

Sebenarnya kenduri pada 5 Disember 2010, tapi biasalah, lepas Jumaat tu pun dah bermula segala-galanya. Hari Sabtu,  4 Disember 2010, acara merewang dan kita semua makan malam di rumah Tok Daklah. Majlis kenduri kahwin rumah Tok Dak kali ini adalah yang terakhir, sebab semua anak-anak dia yakni sepupu mama dah pun berkahwin. Seperti kebiasaan juga, kenduri saudara mara kita memang tradisi gotong royong masih dikekalkan. Semuanya masak sendiri. Menu pada hari kenduri tersebut antaranya ialah Nasi Minyak, Nasi Putih, Rendang Daging, Dalca, Ayam Goreng Rempah, Kerabu Mempelam(mangga), Laksa, Rojak Buah, Bubur Kacang, Roti Jala dan Cendol. Memang meriahlah.

Kebetulan, orang yang jadi mentara atau kat sini panggil 'rewang' pun ramai. Setiap lorong di taman Ria Jaya, Sg Petani tu, memang dah dilantik 10 orang lelaki dan 10 orang perempuan. Tapi rasanya yang hidup bermasyarakat lagi seperti di Taman tu cuma lorong-lorong Serampang ini sajalah sebab kawasan tu majoriti adalah melayu. Kaum Cina dan India di lorong-lorong lain seperti Joget, Makyung. Kalau diperhatikan memang taman tu kebanyakan lorong-lorongnya dinamakan dengan nama-nama tarian asli masyarakat melayu seperti Joget, Makyung, Serampang, Inai, dan Inang. 

  antara photo yang sempat diabadikan. Baju kita semua pun warna grey sempena theme pengantin hari tersebut. 

Alhamdulillah, majlis keseluruhan berjalan dengan lancar. Jam 5.30 petang, semua khemah-khemah telah diturunkan begitu juga dengan segala pinggan mangkuk dan periuk siap dibersihkan.




Selamat Pengantin Baru buat Mohd. Faizal dan Norhidayah

Keesokkan paginya, 6 Disember 2010 cuma tinggal untuk memilih dan mengasingkan antara barang/pinggan mangkuk tuan rumah dan kepunyaan surau saja. Kebetulan 6 Disember tu mama ambil cuti, orang cakap apa, cuti tersepit, mana tidaknya 7 Disember 2010 Awal Muharram jadi cuti umum untuk semua.

6 Disember tu, sempat lagi kita ke Tanjung Dawai, beli sos untuk  Char Kow Teow favorite ayah. The, 7 Disember jam 11.00 pagi baru kita bertolak pulang ke Klang dan singgah di Sg. Perak untuk makan dan solat. Tiba di rumah sekitar jam 5.00 petang.




Coretan:

Glitter Text @ Glitterfy.com

Friday, December 3, 2010

Conversation between Pencil and Eraser


This I got from email. Let's think about it, where are we?.  Are we Pencil or Eraser? Tapi bagi diri mama, kadang-kadang menjadi pensil tapi ada ketika menjadi pemadam. Tapi itulah hakikatnya kehidupan di dunia fana ini.


Pencil: I'm sorry

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry because you get hurt because of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad.

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way, they get hurt, and become smaller / older, and eventually pass on. Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad. 

All my life, I've been the pencil. And it pains me to see the eraser that is my parents getting smaller and smaller each day. For I know that one day, all that I'm left with would be eraser shavings and memories of what I used to have. 

This is to all the parents out there.



Selamat Ulang Tahun Kelahiran Abang.












Salam sayang, hari ini ayah dah  33 tahun, 3 Dis 2010 yang mana cuma  beza 20 bulan dari  hari kelahiran mama. Semoga kehidupan ayah sentiasa dilindungi, diberi keberkatan  dan dilimpahkan RahmatNya. Mudah-mudahan umur kita yang semakin singkat ini, dapat kita memanfaat sepenuhnya untuk mengutip sebanyak amal ibadah sebelum mengadap Maha Pencipta. Mama sentiasa doakan ayah dan anak-anak mama diberikan kesihatan yang baik-baik, serta dapat menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami, ayah dan anak untuk semua ahli keluarga yang memerlukanmu.

Coretan:


Thursday, December 2, 2010

Dapat Jugak Purse Baru...

Hari ini, 2 Nov 2010. Actually, gi JJ dua tiga hari lepas sebab nak belikan 'purse' mama yang baru bukan apa, purse lama tu dah teruk sgt dah, abis kulit2 dah keluar melekat kat semu IC, kad mama yang lain-lain tu. Lagipun sebab ada duit lebih sikit bulan ni, bolehlah ganti baru. Lunch hour tadi lari kejap ke sana, kejap tak kejap lar, sampai opis pun dah agak lambat sikit dekat jam 2.30 dah.  Mulanya ingat nak ambil CR tapi cam tak berkenaan jerk, then pilih, puas pilih, at last mama beli jugak purse BONIA ni,  harga asal, RM299 tapi ada discount 50% so dapat lar around RM149 jerk beli purse pergi makan kejap ngan ayah, tengok food court ramai sangat orang sampai takder tempat duduk, at last makan Kfc jerk la. Lepas makan, sambar lagi satu comforter dan 2 set cadar both baru around RM150 lar. So tengok kaunter untuk redeem voucher JJ tak ramai orang mama redeem bil-bil semalam punya dengan hari ini, dapatlah lebih kurang RM40 voucher JJ.

Coretan:

Sambungan.......

Balik dari Gopeng tu, kita semua pula gerak ke Jaya Jusco Bukit Tinggi. Maklumlah hari tu (1st Dis 10) JCard. Kebetulan memang mama nak belikan baju untuk anak-anak mama sebab nak balik Sg. Petani minggu ni ada kenduri kahwin di rumah Tok Dak. Disebabkan theme 'kelabu2', so mama cari ajerklah yang ada iras-iras jerk kelabu sikit2. Ramai orang?....memang tok sah nak cerita lah, macam semut, padahal, mama dari dulu memang tak suka ke tempat orang yang sesak2 macam ni, tambah2 bawa anak-anak, tapi sebab nakkkkkkk sgt beli baju tu, itu yang pergi jugak. Lepas bayar semua, jam dah menunjukkan 7.30 mlm. 

Kita semua ke surau dalam JJ tu untuk solat Maghrib. Lepass jerk solat Maghrib, mama tunggu ayah dan hakim kat kerusi berhampiran sekali 'blackout'. Bayangkanlah AEON tu blackout, tapi dalam kawasan JJ tak blackout cuma kat tengah-tengah jerk antara wing utara ke selatan tu. Ingat nak beli comforter saja lagi lepas solat tu, tapi dah jadi macam tu terus balik jerklah. Nak ke parking pun gelap, then masa nak keluar memang kereta semua dah berpusu-pusu nak keluar, ada yang tersangkut dekat palang(sebab palang tak boleh alihkan). Ada juga kereta yang nak masuk lagi ke kawasan JJ tu. Memang havoc lar. At last kita sampai dekat kawasan rumah kita then makan malam kat situ jerk, itupun sekitar jam 9.00 malam.  Hmmm itulah, nak sangat ke JJ, rasanya cukuplah setakat itu mama pergi dengan anak-anak mama. Lepas ni kalau nak shopping lagi kena pergi dengan ayah jerk, baru senang sikit.

Sebenarnya, malam sebelum tu (30 Nov 2010), kita semua dah pergi sama dengan mama punya JCard expired dated 30 Nov 2010, ingat nak buat renewal, sekali ramai pulak tempat counter tu. Lady's kat kaunter tu pun cakap, esok lagi banyak kaunter akan dibuka. So, malam tu ayah jerk dapat beli trouser dia, lagipun bonus mama lum masuk...hi3, so tak leh shopping sangat.


Coretan:


Emergency ke Gopeng.....

Semalam, 1 Dis 2010, mama dan tiga orang pegawai Bahagian mama ni, ke Batu Gajah, Gopeng Perak, kerana melawat salah sorang officer kematian ayahandanya. Itupun dah bertolak hampir jam 11.00 pagi dari pejabat. Mulanya, nak ambil kereta pejabat,  sekali driver pula tak ada kerana bawa kakitangan lain ke Menara KL, at last, drivernya officer mama kat opis ni jerk.

Sampai kat R & R, Tapah kami rehat dan solat dulu, baru teruskan perjalanan, tak der la sesat mana, cuma ikut jerk arah signboard Batu Gajah, melalui Kelly's Castle aje.  Sampai memang jenazah sudah pun dikebumikan sekitar jam 11.00 pagi tadi. Mama terus jumpa dengan Cik Hafizah, memang mama agak rapat dengan dia di pejabat, mama dan dia sama-sama berpelukkan, tapi mama pun control tak nk nangis depan dia, padahal mama ni mudah sgt jatuh air mata, tapi tak nak tengok dia menangis mama pun cuba control sehabisnya, tapi hampir2 jugak menitis bila dia ceritakan bagaimana kembalinya ayahandanya dalam sekelipan, tak sampai satu minggu ayahandanya sakit akibat tekanan darah tinggi melampau dan darah beku di kepala. 

Kami semua tak lama di situ lebih kurang 45minit saja. Sekitar jam 3.45 ptg bertolak semula ke Klang ni, perjalanan balik agak mencabar sebab hujan turun dengan lebat, sepanjang perjalanan ada dua tiga kemalangan terbabas dan tersondol, tapi rasanya tiada kemalangan jiwa yang berlaku.

Sampai Klang, mama minta En. Hafisol turunkan mama dekat dengan Petronas kemudian kita semua ke JJ pula....ada sesuatu di sini...........

Coretan:



Tuesday, November 30, 2010

Majlis Persandingan

Keesokkan ( 28 November 2010) hari nya majlis bersanding di adadakan di dewan PDRM situ. Kita semua dah bertolak dari Klang around jam 12.30 hari, so budget nak sampai jam 1.30 petang. Sebab dijangkakan majlis bersanding akan berlangsung selepas azan solat Zuhur lebih kurang jam 2.00 petangla. Tup..tup masa sampai dah masing-masing bergerak nak ke padang tempat letak kereta sebelum naik ke dewan, hujan turun selebat-lebatnya.

Apalagi tunggu lar sehingga hujan berhenti sikit. Lama tak lama lar tapi dekat2 sejam jugaklah duduk dalam kereta. Dah boleh keluar sikit itupun still berpayung,  tunggu pula kedua-dua mempelai bersiap kat mana ntah tak sampai2, itupun hampir setengah jam jugaklah. Tempat majlis kawen biasalah penjual2 aiskrim ambil kesempatan lar, apalagi, anak mama, Hakim, Hanani melompat2lah nak aiskrim. Mama pun belikanlah, beli aiskrim roti. Then, your cousin   Alya pun nak jugak, so mama belikan satu untuk dia jugak. Kemudian, Haziq datang dengan Uminya, dia pun melompat-lompat jugak nakkan aiskrim tu. Dah masing-masing makan aiskrim barulah pengantin diarak dengan paluan kompang menusuk ke lubang telinga berarak ke dalam dewan.

Pengantin, berseri-seri dengan theme merah hitam bersanding di singgahsana yang dihiasi ros-ros merah dan pelamin nan indah. Memang menariklah, sayangnya mama tak ambil sekeping gambar pun dengan telephone  camera, coz itu jerk yang mama ada..hi3. Tapi lepas tu kita semua bergambar ramai-ramai bersama pengantin. Banyak jugak koleksi gambar2 pengantin dengan mama. Mama, Tokjah saja bersama pengantin, tapi dalam camera PakSu(Adik Bob) adik pengantin. Mama masih menanti dia emailkan kepada mama untuk dimasukkan ke dalam blog ini. InsyaAllah.

Coretan

Majlis Perkahwinan Sepupu - Sebelah Perempuan

Tanggal 27 November 2010, cousin mama yang mama panggil dia 'Adik Jan' iaitu anak Pak Dak berkahwin dengan orang Bandar Tasek Selatan. Pada hari Sabtu tersebut majlis pernikahan dilangsungkan di Masjid berhampiran dengan PDRM Tasek Selatan tu, tapi kita semua agak lewat akibat  jammed sepanjang perjalanan. So sampai majlis nikah dah selesai cuma tetamu dan keluarga serta saudara mara kita, Pak Dak,Mak Dak, Awan, Tok Jah, Tok Lang, Maklang, PakJang MakJang sekeluarga dan pengantin semua sedang menjamu selera.

Selesai menjamu selera, semua keluarga dari Sungai Petani, balik ke rumah rehat yang disediakan oleh pihak pengantin perempuan tidak jauh dari kuaters PDRM tersebut. Lebih kurang jam 5.00 petang, Tok Jah, Awan( ayah mama) , MakChag(Shawani), BangChag(Faiz) dan PakSu(Danial), ikut kita semua pulang ke Klang. 



Malam tu, kita makan simple2 jerk, mama masakkan sadin, daging goreng mix bawang and kentang selain sayur kubis goreng. Awan dan Tok Jah dan tidur awal..mungkin kepenatan around 9 pm diorang masing-masing dah tidor. Sampai2 Awan makan dulu sebab dia kelaparan. Awan ni susah sikit nak makan, masaklah lauk2 sedap macam mana pun dia memang tak berselera, itupun sampai kat rumah kita, mama masakkan nasi untuk dia dan sadin saja campur cili padi sebijik2. Boleh habis 2 pot yang mama masak untuk dia dulu tu.

Malam tu akibat kepenatan, mama pun tidur awal..tapi paling-paling jam 11.30 baru nak terlelap mata.

Coretan:


Friday, November 26, 2010

Lama Tak Jumpa Sekali Jumpa......Semua Nak Angkut

Semalam, balik dari kerja terus singgah pasar malam kat Kg. Raja. Sekali mama terjumpa dengan Kulat Tahun, kulat ni mama pernah makan masa kecik-kecik dah, ni dah tua-tua ni memang dah tak pernah jumpa pun, nak dijadikan cerita kat pasar malam semalam, ada suami isteri tu jual kira ulam-ulaman kampung, dan seafood Lala, Kerang, Kepah dan Mentarang. 
 rupa Kulat Tahun: kredit tu blog dalam gambar

Kulat Tahun ni pula di jual timbang kilo. Sekilo RM18, mak aii mama cakap mahainyer. Tapi mama ambil sikit jerk, dalam RM3.00 lebih jerk. Kalau kecik-kecik dulu, masa mama duduk kat kampung, bila musim hujan, di bawah celah2 pokok cenerai(mmg org tak kenai pokok ni, dulu kecik2 main caplom, buah ni dijadikan peluru, caplom tu pula buluh kecil jerk di dalam diletakkan buah cenerai ni kemudian di tusuk dengan buluh kecil lain yang diraut dan akan mengeluarkan bunyi letupan. 

 rupa buah cenerai 
kalau masak warna hitam rasa manis, yang muda macam ni rasanya masam

 rupa Caplom

Tapi letupan kecil saja, macam pistol). Haa bawah2 pokok ni lah kulat ni tumbuh melata di atas tanah. Kalau yang masih menguncup tu lagi sedap, sebab kemanisan dia memang asli lar.

Selain, beli Kulat Tahun tu, mama beli juga buah ku ini...bukan..buah Kuinin hi3, seakan sama bunyinya kan.Hmm keharuman buah tu boleh bau satu rumah. Dah siap beli ikan jenahak, tenggiri, kerang dan lala. Balik rumah nak masak sekali air pula buat hal. Kata Acu Ikie dah seharian tiada air. So masing-masing beralaskan perut dengan Putu Mayam dan Popia saja dulu. Lepas balik dari surau sekitar jam 10.00 malam baru mama masak semula untuk bekalan anak-anak mama esok hari (hari ini lar). Sempatlah malam tadi masak Gulai Ikan Jenahak dan Ayam Halia mix Kentang.

Pagi tadi(hari ini), mama hampir tak terjaga, sekali terjaga jam 6.00 pagi. Lepas solat semua, mama masakkan kotew kerang selain masakkan sup Kulat Tahun tadi campur sayur dan sooun untuk hidangan tengah hari ini. Balik nanti nak buatkan 'Sambal Belacan Mix Kuinin. Hmmm marvelous, lama tak makan buah kuinin ni. 


buah kuinin, rupa seperti mangga tapi rasa dan bau lain sekali.\




Glitter Text @ Glitterfy.com

Thursday, November 25, 2010

KERJA-KERJA SAMPAI UJUNG NYAWA

Berdasarkan kajian oleh CEUPACS, had umur persaraan bagi negara jiran lebih tinggi iaitu Thailand, Brunei dan Indonesia ialah 60 tahun, manakala di Singapura 62 tahun. Sememangnya ada pelbagai pro dan kontra dalam membuat keputusan terhadap isu ini.

Kalau jadilah gesaan CEUPACS tu macam ni kut jadi keadaannya ye!...

60 tahun.JPG

'hu..tak sanggup dah mama nak kerja kalau sampai tahap macam di atas tu'...


Coretan: Fwd Email.


Wednesday, November 24, 2010

Perubahan Yang Dilakukan oleh Kamal Atarturk

Sekadar berkongsi untuk renungan bersama yang mana menjadi kezaliman ke atas umat Islam sehingga kini.

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt/ROK.

2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi (sesuai dengan kehendak barat)

3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.

4. Beliau pernah menegaskan bahawa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden”

5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.

6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki

7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.

8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya diseluruh bandar Turki.

9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.

10. Agama Islam juga dibuang sebagai Agama Rasmi negara.

11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan

12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.

13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.

14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.

15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.

16.. Membatalkan undang-undang waris,faraid secara islam

17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.

18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.





Glitter Text @ Glitterfy.com

SEJARAH MUSTAFA KAMAL ATATURK



Beliau ialah Mastafa Kamal Ataturk yang diberi gelaran al-Ghazi (orang yang memerangi). Perkataan Ataturk bermakna bapa orang Turki. Artaturk ialah orang yang bertanggungjawab meruntuhkan Khilafah Islam -Turki pada tahun 1343H (1924M).

Beliau dilahirkan pada tahun 1299H (1880M) di bandar salonika, Greek yang ketika itu merupakan taklukan Khilafah Uthmaniyyah. Bapanya bernama Ali Reda Afandi, berkerja sebagai pengawal di jabatan Kastam. Ada yang mengatakan belaiu ialah bapa tiri Ataturk dan bukan bapa kandungnya. . Ada juga yang mengatakan Ataturk oleh Guru matematiknya yang bernama Mustafa. Mustafa bertugas di sekolah Ataturk iaitu sebuah sekolah menengah tentera dan pada ketika itulah beliau tertarik dengan kebolehan Ataturk dalam bidang matematik lalu mencadangkan nama Mustafa Kamal.

H.S. Armstrong, salah seorang pembantu Ataturk dalam bukunya yang berjudul al-Zi'bu al-Aghbar atau al-Hayah al- Khasah li taghiyyah telah menulis:

'Sesungguhnya Ataturk adalah daripada keturunan Yahudi. nenek moyangnya adalah Yahudi yang berpindah dari Sepanyol ke bandar Salonika.'

Golongan Yahudi ini dinamakan dengan Yahudi Daunamah yang terdiri daripada 600 buah keluarga. Mereka mendakwa memeluk Islam pada tahun 1095H (1683M), tetapi masih menganut agama Yahudi secara senyap-senyap. Ini diakui sendiri oleh bekas Presiden Israel, Yitzak Zifi, dalam bukunya Daunamah terbitan tahun 1377H (1957M):

Ada kumpulan-kumpulan agama yang masih menganggap diri mereka sebahagian daripada Nabi Israel...... Antara mereka ada satu kumpulan iaitu kumpulan Daunamah yang Islam hanya pada zahir tetapi mengamalkan ajaran Yahudi secara senyap-senyap.

Ketika Mustafa kamal mencapai usia 12 tahun, beliau memasuki Sekolah Tentera Salonika. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Akademi Tentera Monasitar pada tahun 1302H (1885M). Pada tahun 1322H (1905M), beliau memasuki kolej tentera di Istanbul dan menamatkan latihan ketenteraannya pada tahun 1325H. (1907M). Kemudiannya, belaiu telah ditugaskan di Kem Tentera Batalion ketiga di Salonika.

Disini bermulanya usaha Ataturk dalam memusuhi Khalifah Uthmaniyyah dan agama islam. Dengan kedudukannya sebagai graduan kolej tentera, beliau telah mengigatkan rakan-rakan pegawainya agar tidak tertipu dengan pemikiran dunia Islam.

Belaiu telah mengubah ucapan Assalaualakum kepada Marhaban Bikum (Selamat Datang). Tindakan belaiu selanjutnya ialah menubuhkan Pertubuhan Kebagsaan dan Kebebasan yang bertujuan untuk menghapuskan Kerajaan Uthmaniyyah yang menurutnya mengamlkan pemerintahan kuku besi,tetapi malangnya Pertubuhan Bersatu dan Maju yang ketika itu juga bergiat cerdas menentang pemerintahan Islam telah menjadi batu penghalang kepada pengerakan Ataturk ini.

Imej Mustakam Kamal menonjol selepas meletusnya Perang Dunia Pertama apabila beliau dipilih sebagai panglima pasukan ke -19 di Sinaq Qal'ah. Pasukannya dapat mengalahkan tentera British sebanyak dua kali di Semanjung Ghalibuli di Balkan Darnadil mestkipun kekuatan tentera British mampu mengalahkan tentera Artaturk. Dengan kemenangan tersebut, Ataturk telah dinaikkan pangkat kapten dan kemudiannya jeneral pada tahun 1335H.(1916M).

Pada hakikatnya, kemenangan yang dicapai oleh Mustafa kamal adalah kemenangan yang disengajakan dirancangkan oleh tentera Inggeris supaya reputasi Ataturk dipandang tinggi oleh Kerajaan Uthmaniyyah. Ini kerana peperangan di antara tentera Uthmaniyyah dengan tentera bersekutu berlanjutan selama beberapa hari tanpa mana-mana pihak mencapai sebarang kemenangan sehingga menyebabkan kedua-dua belah pihak bertahan dikawasan masing-masing untuk beberapa bulan. Akirnya pihak Inggeris secara mengejut tanpa disangka-sangka telah meninggalkan kawasan pantai Ghalibuli. Pada tahun 1337H (1918M), Ataturk telah mengetuai satu pasukan tentera di Palestin. Beliau telah menghentikan peperangan terhadap Inggeris, musuh Kerajaan Kerajaan Uthmaniyyah secara mengejut dan membenarkan Inggeris mara ke sebelah utara tanpa mendapat sebarang tentangan. Ketika itulah ia mengadu jatuh sakit dan telantar di di Kem Nablus. Tindakannya itu telah menimbulkan pelbagai spekualasi dan tanda tanya, lantas beliau membawa pasukan tenteranya ke utara sehingga ke Damsyik. Di sana, beliau telah mengeluarkan perintah supaya menghentikan tentangan terhadap Inggeris sekaligus membuka peluang kepada Inggeris untuk mara ke wilayah-wilayah Uthmaniyyah.

Selepas kekalahan Turki dan perisytiharan gencatan senjata, Inggeris meminta khalifah membubarkan Dewan Rakyat yang berkuasa menentukan kekuasaan khalifah. Selepas pembubaran itu, Inggeris mencetuskan pula huru hara dalam istana Kerajaan Uthmaniyyah sepanjang tempoh dua tahun 1337 - 1338H (1918-1919M) dan meminta khalifah menghentikan angkara yang sengaja mereka rancangkan itu. Mereka kemudian mencadangkan Mustafa Kamal untuk memikul tugas tersebut. Ini supaya Mustafa dapat menjadi orang yang berupaya memenuhi aspirasi rakyat dan satu-satunya pegawai tinggi tentera yang layak mendapat penghargaan daripada pihak tentera.

Kedudukkan dan kehebatan Mustafa kamal kini kian terserlah di mata orang ramai, manakala reputasi institusi khalifah pula semakin menurun. Pada waktu yang sama beliau telah merealisasikan perancangan Pihak Bersekutu untuk menguasai wilayah-wilayah Kerajaan Uthmaniyyah.
Taktik yang digunakan oleh Inggeris untuk menjayakan rancangan tersebut ialah dengan membebaskan Greek daripada penguasaan Izmir dan ini terang-terang bercanggah dengan teks perjanjian yang telah dimenteraikan oleh Pihak Bersekutu. Semua ini berjalan dengan pantas sekali apabila tentera Greek melepaskan tembakan kepada orang islam Turki di jalan-jalanraya, memaksa mereka menaggalkan tarbus yang kemudian dipijak-pijak dengan kaki, menaggalkan purdah yang dipakai oleh wanita Muslim, membakar perkampungan Islam di Izmir dan menyembelih orang Islam tanpa belas kasihan.

Di tengah-tengah kegawatan tersebut, kapal Ainabuli telah berlabuh di perairan Izmir di tengah-tengah armada laut Inggeris dan Greek, lalu Ataturk menuju ke Izmir dan mengerah segala keupayaannya dan memperlihatkan modus operandi yang menyakinkan dalam menentang Greek.

Ataturk mengutus telegram kepada khalifah untuk menjelaskan keadaan yang genting ini. Akan tetapi kerajaan mendesak beliau pulang untuk mengelakkan belaiu daripada terus menibulkan huru-hara. Khalifah cuba memujuk Ataturk tetapi belaiu tetap enggan pulang malahan menghantarkan telegram kepada baginda, "Saya akan tinggal di anadul sehingga kemerdekaan dapat dicapai."

Ataturk mula melancarkan revolusi yang disokong sepenuhnya oleh Inggeris dan beliau telah berjaya pada peringat permulaan. Ini berlaku apabila gerakan belaiu telah diserati oleh para pemimpin muda dan pemikir-pemikir yang meletakkan syarat agar tidak membabitkan khalifah.

Pertempuran di antara tentera Uthmaniyah dengan Greek telah berlanjutan selama satu setengah tahun. Semasa pertempuran sedang berlaku, Pihak Bersekutu telah mengumumkan bahawa mereka berkecuali. Sungguh menghairankan kerana senjata-senjata yang dibelakkan kepada Mustafa Kamal adalah dari Rusia hasil perancangan rapi pihak Inggeris di Busfor sekalipun Rusia memang memusuhi Kerajaan Uthmaniyyah.

Pada 23 Mac 1921M (1340H), tentera Greek mencetuskan kembali api peperangan. Pada bulan September tahun yang sama, pertempuran di antara kedua-dua belah pihak terhenti apabila Greek menarik keluar tenteranya dari Izmir. Dua hari selepas itu, tentera-tentera Uthmaniyyah mula memasuki Izmir tanpa menggunakan sebarang kekerasan.

Propaganda Barat telah membesar-besarkan kemenangan pimpinan Mustafa Kamal ini dan menyebarkannya dengan cepat ke negara-negara Islam. Orang islam telah tertipu dengan tindakkan Mustafa yang berjaya memenuhi aspirasi mereka sehinggakan Ahmad Shauqi pernah memuji belaiu melalui sebuah qasidah yang mengumpamakan Ataturk seperti Khalid bin al-Walid.

Maha Besar Allah betapa kemenangan yang penuh keajaiban, Khalid Turki hidupkanlah kembali, Khalid Arab.

Malangnya impian mereka yang tertipu dengan tindakan Mustafa tidak tercapai kerana 3 Mac 1343H (1924M)., tersiar berita tentang pembubaran Kerajaan Khalifah. Khalifah dan kerabat diraja telah dihalau keluar dari negara Turki, manakala dua buah kementerian iaitu Kementerian Wakaf dan Kementerian Undang-undang Syari'ah telah dimansuhkan. Sekolah-sekolah agama telah ditukar menjadi sekolah-sekolah awam.

Musuh-musuh Islam melihat bahawa penghapusan Khilafah Islamiah bukanlah suatu perkara mudah. Ia hanya akan tercapai dengan cara menonjolkan seorang wira yang agung dan Mustafa merupakan orang yang digelar wira tersebut.

Pihak Inggeris telah melaksanakan rancangan ini bersama-sama Mustafa Kamal sendiri. Mereka juga telah membebaskan Greek dari Izmir dengan mendakwa Mustafa adalah pahlawan sebenar yang menjayakan kemenangan tersebut. Seluruh rakyat mula mempercayai perkara ini dan bagi Inggeris inilah masa yang paling sesuai untuk memasukkan jarumnya bagi menghancurkan Islam.

Sungguh menghairankan, cara ini masih tetap digunakan oleh musuh-musuh Islam untuk menlancarkan serangan terhadap islam sehingga hari ini.

Inggeris mengiktiraf kemerdekaan Turki dan mengundarkan tenteranya apabila Ataturk membubarkan pemerintahaan khalifah. Pernah seorang ahli Parlimen Inggeris menyoal Lord Carrizon (Menteri Luar British ketika itu) dalam Dewan Parlimen Britain tentang pengiktirafan kemerdekaan Turki. Lord Carrizon membalas, "Apa yang berlaku ialah Turki telah dikuasai tanpa sebarang tentangan kerana kita telah menguasai kekuatan spiritualnya iaitu Sistem khilafah Islam". Syeikhul Islam, Mustafa sabri selepas melarikan diri ke Mesir pernah berkata, Memang mudah sekali Inggeris menjadikan Mustafa Kamal sebagai wira pada saat mereka menekan Khalifah dang mengulingkan baginda.

Dalam episod ini terserlahlah kebolehan Ataturk pada pandangan orang islam. Ataturk adalah seorang lelaki yang tidak ada tolok bandingnya bagi Inggeris. Beliau telah meruntuhkan kesucian Islam (lebih-lebih lagi peradabannya) dalam masa satu hari sahaja sedangkan pihak Inggeris sendiri tidak mampu untuk melakukannya walaupun setahun. Apabila Inggeris berasa yakin dengan keupayaan dan kekuasaan Ataturk, mereka melantknya menjadi ketua kerajaan boneka tersebut dan sesudah itu mereka pun ke luar dari negara kami."


Sesungguhnya pembubaran Sistem Khilafah Islamiah merupakan titik tolak dalam urutan strategi yang didokong oleh Ataturk demi untuk memisahkan agama Islam daripada sistem pemerintahan di Turki dan meminggirkan Islam daripada aspek kehidupan.


Ataturk melarang pakaian-pakaian Islam sebaliknya mewajibkan pemakaian fesyen-fesyen Barat. Dala tempoh beberapa tahun sahaja, beliau telah berjaya menghapuskan perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil-adha serta melarang orang islam mengerjakan Ibadah Haji.

Beliau turut menutup beberapa buah masjid , umpamanya, mengubah Masjid Besar Aya Sofea menjadi sebuah gereja dan selepas itu mendikan sebuah gedung.

Dalam urusan munakahat, belaiu melarang poligami dan membenarkan perkahwinan wanita Islam dengan bukan Islam. Beliau membatalkan cuti hari Jumaat, melarangkan azan dalam Bahasa Arab dengan menukarkannya kepada Bahasa Turki.

Disamping itu, belau turut menghapuskan penggunaan huruf-huruf Arab dalam penulisan dan menukarkannya kepada huruf Latin.

Tindakan yang dilakukan oleh Ataturk ini nyata sekali telah memisahkan budaya Turki daripada akar umbi agama Islam dan menghapuskan satu peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Turki iaitu agama Islam sebagi agama rasmi negara Turki. Ataturk berusaha dan berkerja keras untuk menghapuskan para penentangnya. Belai membakar akhbar-akhbar, menangkap ketua-ketua pengarang akhbar dan juga mengawasi para ulama. Ataturk juga telah mengasaskan Parti rakyat Republikan pada tahun 1342H (1923M) dan menjadikan presidentnya sehinggalah belaiu meninggal dunia pada tahun 1357H (1938M).

Ataturk hidup tanpa isteri dan anak-anak. Isterinya bernama latifah hanim hanya mampu tinggal bersamanya selama setahun sahaja kerana tidak tahan denagn kefasikan Ataturk. Kediamannya dipenuhi dengan segala macam kemungkaran daripada arak sehinggalah wanita. Ketika Ataturk terlantar menunggu saat kematiannya, beliau begitu takut jika tidak ada orang yang dapat mengantikannya dan mampu meneruskan apa yang telah dilakukannya sebelum ini. Lalu beliau memanggil Duta Britain di Turki,Bercy Lorren ke kediamnya di Istanbul meminta duta tersebut menggantikannya sebagai presiden. Ataturk mempunyai kuasa untuk memilih pengganti sebelum beliau mati, tetapi duta tersebut menolak permintaan Ataturk.

Mustafa Kamal dikebumikan dalam keranda timah setelah disembahyangkan di istana presiden yang dihadiri oleh beberapa orang pemimin kanannya yang saling bercanggah pendapat sama ada patut atau tidak belaiu disembahyangkan. Jenazahnya kemudian di bawa ke Ankara dalam upacara rasmi. Jawatan presiden kemudianya disandang oleh rakan Ataturk, Esmat Enunu pada tahun 1357H (1937M).
 

Coretan: dari fwd email.


Glitter Text @ Glitterfy.com