Wednesday, November 19, 2008

Buahan Tropikal 2-


Sorong Papan
Tarik Papan
Buah Keranji Didalam Perahu
Suruh Makan Dia Makan
Suruh Mengaji Dia Tak Mahu..

Pernah mendengar pantun empat kerat ini?...Pasti pernah dengar kan?..Jadi pernah merasai buah Keranji?..Haaaa..jangan cakap buah keranji itu hanya dalam pantun rakyat sahaja. Sebenarnya buah keranji itu, wujud, ianya adalah buah hutan yang kulitnya berbaldu warna hitam dan isinya warna coklat. Rasa?..Yea, rasanya masam-masam manis..makan sikit pasti nak lagii.....Jadi kat bawah ni la..buahnya......







***************************


This is another my favorite frutis nowadays....Dragon Fruit or in Malay 'Buah Naga'. Act. Buah Naga ni, hanya bewarna merah namun ada isi di dalamnya juga bewarna merah dan ada juga yang bewarna putih. Until now, has pun tak dapat nakmembezakan yang mana merah yang mana isi putih...Nanti kita tanyakan..pengusaha ladang Dragon Fruit dulu..yerrkk.... Pokok ini subur di lerengk2 bukit-bukit, so far kalau has balik ke Johor rumah MIL banyak di sekitar perjalanan pulang ke sana....Tumbuhan ini mudah subur dan berbungan cuma bila musim hujan ianya tak dapatlah dan produce bunganya, jadi bila musim hujan, buahnya pun kurangla.....Apapun..memang sedapp.kalau makan yang isi warna merah..nanti jari jemari..bibir semua akan kemerah-merahan macam pewarna...he.he..




Ini pula ladang dan pokok Dragon Fruit


****************************


Buah Mata Kucing




Buah Longan

Normally, buah Longan or scientific name it was called Dimocarpus Longan. Bentuk fizikal dan rasa sama seperti buah Mata Kucing, cuma yang membezakan buah longan dengan buah matakucing ni ialah saiz sahaja, yang mana buah mata kucing lebih kecil berbanding buah longan yang besar dan isi yang padat. Waa..this is my favorite fruits, lagipun senang nak dapat..selalu jerk ada tengokkkk

*******************************


Pernah menikmati buah Cermai?...Haa..buah cermai ni...rasanya masam jugak...sesuai untuk colek2 and jeruk lar. So saper penggemar asam-asam pasti menyukainya.


*******************************

Buah apa ni, sekali imbas macam buah rambutann...tapi isinya sedikit teball..


Aha, inilah buah Pulasan, sebab apa dipanggil pulasan, coz kalau nak makan kita perlu hanya memulas saja maka dapatlah menikmati isinya yang putih dan manis itu. Rasa, bentuk dan rupa nak seakan-akan rambutan, cuma yang membezakannya dengan rambutan ialah, Pulasan ni, kulitnya tebal dan berbulu kasar2 sedangkan kulit rambutan kan nipis dan berbulu halus..dan isinya juga tebal, rasanya saja lebih kurang sama..maniss sekaliii..




Lihat kulitnya yang sedikit tebal dari rambutan..




**************************

Buah apakah ini?...Aha..ini lah bentuk buah Asam Keping / Gelugur named saintific nyer..Garcinia Atroviridis Griff.nak sebut pun berbelit2lah lidahhh....Ini bentul asal sebelum diprosen untuk dijadikan asam keping/gelugur untuk masakan kita...actually ni pun dalam kategory herbs la..tp sebab ianya 'buah' so has letak la sekali dengan buahan kt sini...cuma nak membezakan antara Asam Jawa dan Asam Gelugur....Act. Asam Gelugur/Keping ni pun daun-daun nyer juga masam dan turut digunakan(pucuk2nyala) untuk masakan juga.


Ini setelah dipotong-potong nipis-nipis kemudian dijemur.


So, inilah hasilnya setelah dijemur dan boleh digunakan untuk masakan kita.




**************************


Zaman sekarang, teknologi semakin maju. Nak dapatkan asam jawa, tanpa biji pun sudah senang, apalagi dengan adanya teknology keluaran Adabi lar....Sampaikan husband has pun angkut bawa balik ke Saudi hari tu...sangat senang kan?...Tapi rasanya ramai yang tak tahu..bagaimanakah rupa sebenar Asam Jawa ni...Jadi mari kita..lihat..siapa yang kenaaaa.....

Asam Jawa Adabi

Inilah rupanya yang berkulit, so yang dalam warna coklat tu ler..isinya...
Ha..ini pulak rupa pokoknya berdaun kecil-kecil, daun ni pun rasanya masam jugak. Kalau asam jawa ni yang masih muda isinya akan kelihatan padat sekali bewarna hijau dan rasanya tentulah maasam sangat...boleh gaks nak wat colek-colek..he..he..



**************************


Buah Jentik

Buah apakah ini?...Wahh..isinya merah menyala...hmm terliur sekali kan?..Aha..inilah buah 'Jentik-Jentik'. Kenapa dinamakan jentik-jentik?...Haaa..nakmakan buah ni kena ada dan tahu teknik dia....so untuk mengeluarkan isi yangkemerah-merahan ini..kita hanya perlu menjetik saja ke buah berkenaan dan hasilnya..itulah..isinya yang merah-merah. Rasa?...Rasanya ..masam-masam manis...



**************************


Buah apa biji di luar?..Jawapannya...sebentarrr laggii...Tapi ini apa?..ini daunnyer...


Buah Gajus or Cashew.....see..inilah rupanya buah gajus. Yang merah ni kalau dah masak, ada juga bila masak warna kuning. Rasanya manis. Selalu dibuat masak lemak, masukkan buah gajus ni...ffuhhhh..sedap sangat....manis2 gitu...Tapi awas pada bijinya, kerana getahnya bisa merengsakan kulit...kalau orang yang kulit sensitipla....Dulu kecik-kecik ni, selalu kutip biji buah gajus dan bakar hingga kulit biji gajus ni memang terbakarlah...caranya letakkan biji2 gajus tadi diatas atap zink yang dah tak pakai...kemudian bawah kita nyalakanlah api..so biarlah biji ni membakar..meletik-letik or meletup-letup sehingga kering, dan kulit biji gajus ni jadi macam arang..so hasilnya kita dapatlah cashew yang kat pasar raya jerk tu, tapi kaedah manufactured tak taula pulak macam mana....

Inilah rupanya kalau belum masak...



4 comments:

Effyliani's Life said...

Thank you la for the info. First time tengok rupa sebenar rupa asam keping ... lamanyer xmakan buah jentik2 ... ermmm hehehehe

HasneY said...

Hi Sue..Yea,,,your're welcome. Actually, saja jerk kumpul2 info ni, coz I know, one day, semua ni akan pupus..then our children pun takkan mengenali semua ni...

berrykisses said...

semua buah tersebut pernah dilihat kecuali buah jentik .
makan pun tak tau penah ke tak .
hehe .

HasneY said...

berrykisses- Hmm buah jentik ni musim buah-buahan, dulu akak dapt gaks, tapi skrg ni jaranglah..Tp kalau perjalanan nak balik ke utara(jln dalam) kalau musim buah-buahan buah jentik ni pasti ada..rasanya maniss dan masam sikit....hmm sedap gaks larrr..he.he..kalau kat Keel ni..hmm jgn haraplahh mmglah susah nk dptttt buah tuuu