Wednesday, August 19, 2009

DIARI SEORANG LELAKI

Please read this, i got it from forwarded email. It's your husband in this category?..Think about it...But. I think this is really interesting diary especially for all husband out there...
So, kepada sang suami seperti ini, terima kasihlah di atas penghargaan anda..Sesungguhnya kami wanita amatlah berharga buat kalian....Itulah sebabnya..Syurga Itu Di Bawah Telapak Kaki Ibu...

DIARI SEORANG LELAKI

Teringat pasal satu story...seorang lelaki balik rumah...dia jadi
hairan giler..halaman rumah berselerak.. surat di peti pos tak
berambil,anak- anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang
camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak
bermandi,;;; masuk ke pintu rumah, lagi lelaki tu terkejut...ruang
tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama isterinya... .sepi
tiada jawapan masuk ke dapur..sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak
berbasuh,periuk tidak bercuci.
mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk
ke bilik air, baju masih belum berbasuh,apatah lagi berendam .lelaki
itu cemas mencari isterinya..dia bergegas ke tingkat atas, melihat
isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.."awak sakit
ke?"..tanya lelaki itu.. "tak lah", jawab isterinya ringkas "kenapa
teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil
meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam... balas
isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg
mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah
tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering
menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya
merungut kepenatan kadang-kadang. .....NAH, HARI INI SAYA TIDAK
MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI.......


"Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengek
atau mengilai seperti pontianak . Seburuk-buruk perangai wanita, ia
akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan...

Best baca sampai abis!!!. It's true. To share..Dari Ilham seorang lelaki..

As for me is different, if my wife is not at home, rumah boleh jadik
porak peranda. Memang
true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening.Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at
times boleh membuat kepala berserabut. Kalau madam takde kat rumah,
alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh
belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal.
Pendek kata,FreeeDoMmmmmla h!!

But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's
Gone",aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiookkkk,
no once shouting from the kitchen for help, no one to komen this and
that, no one to criticise. Everything will be smooth.... Tapi, masuk
hari ketiga, I felt something is missing.. Lebih-lebih
lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm' , tak tahu mana nak
carik yang baru.. Colgate gigi dah abis,tak tahu kat mana dia stock
up. Air suam dah abis, malas nak boil...Masuk hari ke-4, rindu mula
terasa. Eventhough kat office, ramai yang cun melecun,wajahnya yang
dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati.
Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang
ikhlas,forever melekat kat hati and sukar ada pengganti. Apabila rindu
mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun
jadik tak best.

Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star hotel
jadik rasa cam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry
basket dah makin bertimbun ngan baju kotor,
fresh sluar dalam pun dah abis utk dipakai.

Toilet dah mula licin berdaki...lantai dah berbelak, tak
dimop...Everynite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling
blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata
sebulan atau setahun....belum seminggu isteri takde kat rumah, aku dah
terasa separuh pengsan.

Bila bersendirian begini,dan terasa malam begitu dingin, barulah kita
sedar betapa pentingnya seorang wanita bernama isteri...begitulah
isteri kita rasa bila kita tinggalkan dia sendiri malam2 agaknya ya..

So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau boleh, tolong dia
buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa
ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best
fren kita,sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang kita kasik dia
masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur hidup??!!

And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah buat keja
rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang
paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok
bini kita? Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat keja
rumah lagi....penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik seorang
wanita...tak rela!!!

So to all mums and wives out there... life will be meaningless without you ..

Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu? I dunno lah anak-anak
sekarang,tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi
serba tidak kena!Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah,
hidup bagaikan dah tak bermakna.Memanglah, mula-mulanya emak keluar
rumah, hati melonjak HAPPINESS!!!

Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure
24hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott
peettttt,boleh pecah eardrums. And if mak menjerit, boleh
bergegar isi perut. Silap gaya , tingkap pun boleh tercabut...
And if mak takde, BangZaiiiiii! !! MerdeKa!!!FreeDoMmm mmm! !! Can do
whatever!!! Boleh main bleyblade sampai senja, boleh tido rumah
kawan,boleh chatting sampai nak terkeluar biji bola mata, boleh
bergayut kat talipon ngan "dear" sampai subuh and paling shiookkk,
boleh ponteng solat!!


But, the happiness does not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa
kehilangan. Sepi betul rasanya bila tak mendengar leteran mak. Rumah
jadik sesepi-sepinya cam "haunted
village". Pada ketika itulah baru kita sedar bahawa leteran mak yang
seperti murai, sebenarnya penyeri rumah.Tanpa leteran itu, semunya
seperti MATI.... Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not
challenging, no suspense. Balik kul braper pun, takde orang nak
membebel, takde orang nak pulas telinga. Our life graph becomes very
the monotenous,then we realised, jari jemari mak yang suka cubit dah
memiat telinga rupanya menjadikan hidup lebih bermakna.. Pendek kata,
biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik telinga.
Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti.
Demikianlah besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA &
ISTERI in our life!!
Sekian terima kasih.

2 comments:

Y@ZeD@ said...

Kak Has,

Teringin utk jadik seorang ibu jugak bila tgk baby akak yg sungguh cute itu!! jap jer dah 2 bln kann??

Nway, Selamat Berpuas dan Semoga mendapat keberkatan dalam bulan Ramadhan ini.. Amin..

HasneY said...

Mcda- InsyaAllah..mungkin bukan lagi menjadi rezeki mu..rajinlah berdoa semoga mcda n suami bakal jadi ibu bapa kelak...Akakpun, tak sangka ni semua rezeki jugak dari Allah.

Hmm itulah..kejap jerk masa berlalu dah pun dua bulan...skrg ni...bb tengah berusaha nak meniarap dah pun..