Monday, July 11, 2011

Sayangilah Isteri dan Ibu Anda....

Sekadar Untuk Renungan dan Dikongsi Bersama...........


Seorang lelaki balik rumah...dia jadi hairan giler halaman rumah berselerak surat di peti pos tak berambil anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang camping, penuh dengan tanah dan kotoran rambut tak bersikat, tak bermandi, masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut ruang tamu lagi teruk berselerak lelaki itu melaung nama isterinya....sepi tiada jawapan masuk ke dapur sinki penuh dengan pinggan mangkuk tidak berbasuh periuk tidak bercuci mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak masuk ke bilik air baju masih belum berbasuh apatah lagi berendam lelaki itu cemas mencari isterinya dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku "awak sakit ke?"..tanya lelaki itu "tak lah", jawab isterinya ringkas "kenapa teruk sangat rumah kita hari ni", tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. balas isterinya "wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah seorang suri rumah, duduk di rumah tidak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.....

NAH,HARI INI SAYA TIDAK MELAKUKAN KERJA-KERJA YANG BIASA SAYA LAKUKAN SETIAP HARI" 


Dari Ilham seorang lelaki... "Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,merengekatau mengilai seperti pontianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan... "Ibu, ibu...engkau lah ratu hari ku....." Bagaimana rasanya sehari tanpa ibu?  dunno lah anak-anak sekarang,tetapi when i was small, sekiranya emak tiada, semua jadi serba tidak kena! Usahkan seminggu, dua hari sahaja dia tiada dirumah, hidup bagaikan dah tak bermakna. Memanglah, mula-mulanya emak keluar rumah, hati melonjak HAPPINESS!!! Kalau mak tak ada, telinga boleh lega sebab if she's around, for sure 24 hours tak habis-habis berleter.... pottttt peeettt pooott,peettttt,boleh pecah eardrums.
And if mak menjerit,boleh bergegar isi perut.

Silap gaya,
tingkap pun boleh tercabut... And if mak takde, BangZaiiiiii!!!
MerdeKa!!! FreeDoMmmmmm!!! Can do whatever!!! Boleh main bleyblade
sampai senja, boleh tido rumah kawan, boleh Chatting sampai nak
terkeluar biji bola mata, boleh bergayut kat talipon ngan "dear" sampai
subuh and paling shiookkk, boleh ponteng solat!! But, the happiness does
not long last. Masuk hari ke-2 dah terasa kehilangan. Sepi betul rasanya
bila tak mendengar leteran mak. Rumah jadik sesepi-sepinya cam "haunted
village".


Pada ketika itulah baru kita sedar bahawa leteran mak yang seperti
murai, sebenarnya penyeri rumah. Tanpa leteran itu, semunya seperti
MATI... Without mum, hidup ni tak ada cabaran, not challenging, no
suspense.Balik kul braper pun, takde orang nak membebel, takde orang nak
pulas telinga. Our life graph becomes very the monotenous, then we
realised, jari jemari mak yang suka cubit dah memiat telinga rupanya
menjadikan hidup lebih bermakna.

Pendek kata, biarlah mak membebel sepanjang hari. Biarlah dia menjentik
telinga. Tanpanya, hidup tidak berseri dan tak bererti. Demikianlah
besarnya erti seorang EMAK, IBU, UMMI, MUMMY, MAMA in our life!! Kau
Isteri Ku.... Bezanya antara ibu zaman dulu dengan ibu zaman skarang ...
Ibu sekarang tidak mencubit atau memiat telinga anak-anak. Itu mungkin
one of the reason why anak-anak tak berapa takut and at times, hanya
memekakkan telinga setiap kali ibu memberi "ceramah percuma". Mungkin
anak-anak tak terasa kehilangan or boleh jadi melompat keriangan bila
ibu takde kat rumah (for instance if she's gone for a short holiday).

Budak-budak sekarang ramai kawan,banyak caranya mereka mengisi waktu.
They will go for movies, clubbing, or most to most lepak kat happening
places.. As for me is different,if my wife is not at home, rumah boleh
jadik porak peranda. Memang true, jika isteri ada dirumah, kepala slalu
pening. Pantang kalau isteri ada kat rumah and i'm off duty, sure at
times boleh membuat kepala berserabut. Kalau madame takde kat rumah,
alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat apa yang kita suka. Boleh
belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dah fizikal.
Pendek kata,FreeeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul
pergi meaning "She's Gone", aku pulak terasa separuh mati. Sehari dua
memanglah shiookkkk, no once shouting from the kitchen for help, no one
to komen this and that, no one to criticise. Everything will be
smooth...Tapi, masuk hari ketiga,i felt something is missing.

Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'assshheemmmm', tak tahu
mana nak carik yang baru. Colgate gigi dah abis, tak tahu kat mana dia
stock up. Air suam dah abis, malas nak boil... Masuk hari ke-4, rindu
mula terasa. Eventhough kat office,ramai yang cun melecun, wajahnya yang
dah ditatap sejak tarikh bernikah itu juga yang mengetuk pintu hati.
Memang lah dia tak se-cun SITI NURHALIZA but the smile yang ikhlas,
forever melekat kat hati and sukar ada pengganti. Apabila rindu
mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pun jadik
tak best. Nasik bungkus faberite jadik tak faberite. Makan kat 5 star
hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry
basket dah makin bertimbun ngan baju kotor, fresh sluar dalam pun dah
abis utk dipakai. Toilet dah mula licin berdaki...lantai dahm berbelak,
tak dimop...Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok
ceiling blindly... bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.
Jangan kata sebulan atau setahun.... belum seminggu isteri takde
katrumah,aku dah terasa separuh pengsan. Bila bersendirian begini,dan
terasa malam begitu dingin, barulah kita sedar betapa pentingnya seorang
wanita bernama isteri...So guys out there... jgn buli isteri kita. Kalau
boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend
baca paper. Apa ingat dorang ni sumer kuli ke?! Maid ker?!! Kan dia
tubini kita, best fren kita, sweetheart kita... Ingat duit hantaran yang
kita kasik dia masa nikah dulu cukup ker nak bayar gaji dia seumur
hidup??!! And furthermore, kan sama2 keja carik rezeki, sama jugak lah
buat keja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah
orang yang paling terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker
nengok bini kita. Dah ler satu hari keja kat office, balik kena buat
keja rumah lagi... penat tau!! Kalau aku lah diberi peluang jadik
seorang wanita... tak rela!!! So to all mums and wives out there... life
will be meaningless without You mothers)....uuwaaaaaaaa!! sayangi la
kaum perempuan krn tanpa Mereka anda kehilangan sesuatu,hargai
mereka!!!!



1 comment:

galerisalina.blogspot.com said...

Aku suruh hubby aku baca pastu dia senyum meleret-leret je,dgn mesranya dia kata..'Sapa x sayang bini oiiii',sonoknya aku rasa,good artikel lol :)
(Ena Puu)