Monday, July 25, 2011

Persoalan Akan Terus Berulang...

Assalamualaikum w.b.t,

Pernah tak korang selalu ditanya...soalan-soalan berikut dalam sepanjang kehidupan. 'Bila Nak Kahwin, Bila Nak Ada Anak?, Bila Nak Tambah Lagi? Dah mengandung dan tak bersalin-salin, pun masih bertanya, Bila Nak Bersalin?, Tapi sekiranya kita menghadiri majlis kematian, ada tak orang pernah tanya kita, mahupun kita tanya orang, 'Turn Engko Bila Pulak?. Actually, mama tak tujukan, persoalan ni pada sesiapa yang tertentu, tapi itulah kehidupan, selagi kita masih bernafas dan bernyawa, soalan-soalan itu akan terus berulang dan berulang sampailah hingga hujung nafas kita. 

Pada, mama, kalau kita rimas dengan persoalan-persoalan demikian, jadi, diri kita 'stop' dari question kan orang dengan persoalan-persoalan tersebut. Ramai yang boleh terima, ramai jugak yang tak boleh terima. Mama tahu, sebab mama sendiri pernah mengalami situasi-situasi sebegitu. Kadang-kadang memberi 'impact' yang amat sangat dalam kehidupan...tension..tension. 

Macam situasi mama sekarang, sepatutnya mama dijangka bersalin 22nd July 2011 lalu, tapi sehingga kini, masa mama menulis di blog ni, dah 25hb July pun, melebihi 3 hari dari jangkaan bersalin. Ingatkan hari ni dah tak masuk pejabat dah, tapi disebabkan belum terasa apa-apa pun, mama gagahkan diri masuk pejabat jugak, walaupun terpaksa tepis dengan persoalan-persoalan langau-langau sekeliling mama, (ina jangan terasa, nko bukan yg dimaksudkan mungkin org lain yg aku tak suker hu3).  Tabahkan sajalah hati wahai 'hasney', itu sahaja yang mama mampu katakan pada hati, walaupun pada hakikatnya mama tak suker..hu3.  Actually, doktor dah bagi tarikh seminggu, 29hb ni last appointment dengan dokter, biasanya kalau tak bersalin jugak, dia akan tambah 3 hari lagi, so means by Monday, 1st August 2011 mama akan admit dan seterusnya induce for the next day nya (2hb August 2011).  

Bukan tak pernah merasa 'induce' padahal masa pregnantkan Hadirah hari tu pun, induce jugak, lebih 10 hari jerk nak tak nak bersalinlah jugak. Tapi masa tu mama dah ambil cuti awal, balik Sg Petani rumah tok Jah, jadi takderlah nak tepis-tepis sangat persoalan 'officemate' sekeliling. Tapi disebabkan kali ni bercadang bersalin di Klang saja, so mama tak ambillah cuti awal, kalau ambil cuti awal pun rugi jerk, tengoklah sampai sekarang pun mama belum bersalinkan baby ni. InsyaAllah, nak tak nak harinya akan tiba juga, paling lewat pun 2nd Ogos nantilah.

Semalam sempat bermukabuku(facebook) dengan kawan mama yang berada di Kedah. Shahnishah nama dia, dia ni kawan mama sejak sekolah rendah lagi. Kami berjumpa balik di alam maya, setelah putus hubungan sejak sekolah rendah. Kalau ikutkan due dia sehari selepas due date mama, kalau tak salah mamalah. Tapi semalam 24 Julai, sekitar jam 6.00 petang, dia msg kat FB yang di dah admit coz dah buka 5cm. Then, itulah last msg mama terima, sekitar jam 10.15 malam macam tu, hasben dia letak kat wall yang kawan mama ni dah bersalin jam 10.04 malam siap dengan gambar baby lagi 'fresh from oven'. Dah sorang lagi kawan mama bersalin. Nampak gayanya tahun ni, antara kawan-kawan mama ramai bersalinkan baby boy. Sekitar bulan April hari tu, kawan mama masa kat UiTM pun bersalinkan baby boy..kembar lagi...both boy, then pada 13 Julai hari tu, officemate mama pun bersalinkan baby boy. Next turn mama tak tahulah, sebab scan, doktor asyik cakap tak nampak, so mama malas nak tanya lebih-lebih.  Itupun, anak-anak mama semua dah bahasakan baby dalam perut mama ni 'baby boy', harap-harap kalau masin mulut anak-anak mama, dapatlah baby boy....Sekali jadi macam Pak Long, keluar baby girl padahal jangkaan baby boy. Biarlah janji baby keluar nanti sihat dan sempurna hendaknya. Amin.

3 comments:

enasnow said...

weiii.... nasib bukan aku ye,aku tanya sbb aku SAYANG kat hang,cuma amik berat concern, hang sabar je la,paling susah pon hang senyum ja, kalo org tu cakap byk hang cakap je mmng tarikh dia 29hb atau 30hb, takyah ckp 22hb ni,aku paham.... tapi mula2 tu terasa gak bila TERBACA statement post maut ko nih....heheheh

Anonymous said...

Nasib bek bukan aku kalo tak mau gak kecik ati oiii....

dela said...

tentu dah bersalin sekarang ni... tahniah hasney!!